zondag 20 maart 2016

Bietencake

Ik wilde al een tijdje bakken met bietjes, maar het kwam er niet zo van. Toen ik echter van de week bietjes had ontdooid, bleken het er meer te zijn dan er in de ovenschaal pasten. Zo kon ik mooi met het restant aan het bakken. In de nieuwsbrief van Mergen Metz (klik voor recept! verder ook een superleuke site trouwens) stond toevallig ook net een recept voor een chocolade-bieten-cake, dus het was al snel duidelijk wat het moest worden. Nadat ik alle hoeveelheden had omgerekend zodat ze pasten bij mijn hoeveelheid bietjes, ging ik aan de slag.
Eerst de bietjes pureren met de chocolade, wow, wat een lekker kleurtje!

Daarna de overige ingredienten erdoor gemixt, en alles in een springvorm gespateld, en deze 40 minuten in de oven gebakken. Het zag er veelbelovend uit, en rook ook prima! En toen wachten tot hij afgekoeld was...

Lekker! Zeker voor herhaling vatbaar


Laat de lente maar komen!



Zonnig overzichtje
De laatste weken liet het weer het wel aardig toe om lekker in de tuin aan de gang te gaan. Zo gezegd, zo gedaan, en nu is de tuin al bijna (op een bed na) klaar voor het voorjaar! Lekker opgeschoten dus.
Maar verder is het nog aan de koude kant, vind ik. Dus met het grote zaaien (en planten) wacht ik nog maar even. Toch zit er al wel het een en ander in de grond, knoflook, uien en sjalotten. Hier en daar vast wat vroege wortels tussen de rijtjes ui.  En spinazie, maar daar heb ik toch maar vlies overheen gedaan, dan kiemt het hopelijk wat sneller.

En onder afdekking, in de vierkante meter bak, heb ik verschillende sla, kolen, en raapstelen voorgezaaid. Die komen nog maar mondjesmaat op, maar ja. De natuur laat zich toch niet opjagen. Het gaat straks allemaal ineens tegelijk, zul je zien.







Kikkererwten
 De voorgezaaide tuinbonen kwamen maar niet boven, dus heb ik daar een alternatief voor gezocht; kikkererwten! Die had ik nog zat in de keukenkast liggen, en die bleken heel snel te kiemen. Met als gevolg dat ik de plantjes inmiddels maar naar de koude kas van Marlous heb gebracht. Binnenshuis is het veel te warm voor ze. Mooie sierlijke plantjes zijn het he!

Weet je dat kikkererwten helemaal geen erwten (pisum) of bonen (phaeseolus)zijn?  Het is een ander lid van de vlinderbloemigen-familie,  Cicer Arietinum. Ik ben heel benieuwd of ze het een beetje gaan doen, in ons klimaat.

En nu zag ik vanmorgen dat de tuinbonen toch alsnog boven beginnen te komen. Ik denkt dat ze  in een soort winterslaap lagen. Ik hoop maar dat ik straks genoeg plaats heb voor al die plantjes :). De kikkererwten moeten het hele seizoen blijven staan, want die oogst je als droogbonen. 




Paprika/s opgepot

Thuis heb ik ook nog het nodige staan, de paprika's en jalapenos zijn inmiddels opgepot.

De binnen voorgezaaide kolen en sla zijn ook bijna aan oppotten toe, en daarna kunnen ze ook naar de koude kas, verder groeien. 

De aardappels liggen in de bijkeuken voor te kiemen, weer Texla's en Arielle, die bevielen goed, vorig jaar. Die kunnen dan begin april de grond in. Ik ben er wel klaar voor...