vrijdag 1 augustus 2014

Echt zomer

Wat een heerlijk weer hebben we de afgelopen tijd! Verder zuidelijk was het van de week bar en boos met regen, onweer en wateroverlast, maar dat is allemaal volledig aan ons voorbij gegaan. Stiekem vind ik dat er wel een klein buitje mag vallen, want de tuin is wel erg droog. Maar dan wel een kleintje hoor, en bij voorkeur 's nachts. Zodat we 's morgens gewoon weer in de tuin kunnen ontbijten.

Behalve dat 't vrij droog is, gaat de tuin lekker. Het is maar druk nu, oogsten, de oogst verwerken, opnieuw zaaien...
De courgettes komen iets gefaseerder dan vorig jaar, da's wel fijn. Desondanks hebben we er weer ruim voldoende, we grillen ze, roerbakken ze, een deel gaat de vriezer in, en een hoop staat al op zoet/zuur. En ze vinden natuurlijk ook hun weg naar buren, vrienden, kennissen...
De eerste PattyPan is ook geoogst, een mooie gele ufo van een centimeter of 10 doorsnee. Da's in de vijf jaar dat ik ze nu zaai en plant, de eerste van fatsoenlijk formaat die ik oogst. Vorig jaar een paar mini's, die zijn door de pastasaus gegaan.


Over pastasaus gesproken, dat is een van de manieren waarop ik de oogst wegwerk. Ik pak een grote ovenschaal, gooi die vol met veel tomaten, wat uien, courgette, knoflook, wortel (en wat ik eventueel nog meer tegenkom), oregano, basilicum, rozemarijn en tijm, schuif dat 'savonds voor een uurtje of wat de oven in, zodat ze lekker geroosterd worden. Dan zet ik de oven uit en ga naar bed :)
De volgende ochtend is het mooi afgekoeld, dan haal ik de staafmixer erdoorheen, en vries het in porties in. Zo hebben we straks de hele winter weer heerlijke kant en klare saus.


Pastasaus in the making
De uien zijn geoogst, die liggen te drogen op een rek in het fietsenhok. In dat bed heb ik nog maar wat wortels gezaaid, hopelijk gaat het nu beter dan in het voorjaar. De rijtjes die op de plaats van de knoflook waren gezaaid, doen het in elk geval goed, dus wie weet. Krijgen we toch nog worteltjes dit jaar. Voor de zekerheid heb ik er wel weer vliesdoek over gelegd, dat werkte vorig jaar zo goed tegen de wortelvlieg!
Het voormalig wortelbed is inmiddels volledig ingenomen door de pompoen die zichzelf gezaaid had in mijn aardbeien-bed. Er zitten al drie dikke pompoenen aan, ik denk dat het een joekel-soort is. Hopelijk wel een lekkere, muskaat ofzo. Ik knip regelmatig ranken weg, om hem een beetje binnen de perken te houden, want als ik hem z'n gang laat gaan, is straks m'n halve tuin weg.

De pompoenen die ik zelf gezaaid heb, Kuri en Hokkaido, doen het ook goed. Die gaan ook alle kanten op, maar niet in het tempo van die grote. Bij deze kan ik de ranken meestal nog weer terugleggen in het bed, in een richting waar ik ze hebben wil.


We zijn inmiddels halverwege het bed vroege aardappels, die oogsten we steeds als we ze nodig hebben. De vrijgekomen helft is weer volgezet met een paar zoete aardappelplanten, sla, en prei. Verder zijn de sugarsnaps geruimd, daar heb ik nog weer boontjes en peultjes gezaaid. De klimconstructies stonden er tenslotte nog.

Niet alle tomatenplanten doen het even goed. De Weisser Pfirsich planten waren allemaal ineens besmet met phytophtora, die heb ik dus snel gerooid en afgevoerd. Ook andere soorten hebben er last van, gelukkig niet allemaal, en niet in dezelfde mate, maar toch. Elk verdacht blad haal ik eraf, en de tomaten oogst ik zodra ze echt beginnen te kleuren. Want als de schimmel doorzet, kan ineens alles weg zijn, en dat zou jammer zijn. Laat ik het zo zeggen, het is een goed jaar om tomaten te testen op resistentie. Ik bedoel, het is geen kwestie van of, maar van wanneer het toeslaat. Ik ga in elk geval zaad bewaren van de tomaten die het het langste volhouden.
Tomatito de Jalapa, kon zomaar eens de restistentste blijken. Jammer dat ze zo klein zijn...
Waar ik de tomatenplanten gerooid of uitgedund heb, komen de zoete aardappelplanten weer tevoorschijn. die lijken het ook goed te doen, al heb je natuurlijk geen idee wat er onder de grond gebeurt. Of de teelt een success i, weten we dus pas over een paar maanden. Aan de andere kant, het blad is ook eetbaar, dus het is zowiezo een leuke moestuinplant. Decoratief ook.

Al met al vind ik dat het lekker gaat, dit jaar. Hoe is het in jullie moestuinen? Ook alles naar wens?