vrijdag 28 maart 2014

Opgepot

Vandaag mooi weer, dus tijd om wat potjes schoon te maken en daar tomaten in te zetten. Ze werden wat te groot voor de pluggbox namelijk, en rommelen met potgrond doe ik het liefst buiten. Na een uurtje werk staan alle goeie plantjes nu in een potje. Het wordt intussen wel heel vol onder de lampen, de paprika's zijn al verhuisd naar een zonnig raam om ruimte te maken.

De opkomst per soort verschilde wel aardig, de San Marzano's waarvan ik eerder zei dat het zaad dit jaar op moest? Opkomst nul... maar het was te proberen natuurlijk. Van de resistente soorten was de opkomst niet geweldig, behalve van de Dikkertje Dap, die was 100%, en allevier mooie, stevige plantjes. De Lambada's waren wel opgekomen maar drie van de vier waren misvormd, die hadden maar een kiemblad gemaakt en waren daarna gestopt... Toch nog een goed plantje van, in elk geval.

Het resultaat van een uurtje lekker in de zon werken:


tomaatjes opgepot
4 Dikkertje Dap
2 Matina
1 Lambada
2 Tomatito de Jalapa
3 Jaune Flammee
2 Rouge d'Iraque
5 Kecskemet Jubileum
2 Coeur de Boeuf
6 Marmande
0 San Marzano
4 Italiaanse Roma

Toch vast meer planten dan ik straks kwijt kan!

vrijdag 14 maart 2014

Meer tomaten...

Vanavond weer een box vol gezaaid; de laatste tomaten, aangevuld met wat kruiden en slasoorten.

Amish Cherry tomaat: plug A 1-5
Bloody Butcher tomaat: plug B 1-5
Weisser Pfirsich tomaat: plug C1-5
Basilicum: ABCD 6/7
Majoraan: D 1-3
Little Gem sla: D4/5, E 1-7
Fristina sla: F 1-6
Merveille 4 Saison sla: G 1-4
Zomerdiamant sla: F7, G5-7

woensdag 12 maart 2014

Echt lenteweer, en zadenbeurs

Wat een heerlijk weer is het de laatste dagen... Echt genieten. Heerlijk om buiten bezig te zijn ook, zondag zelfs al in t-shirt in de tuin gewerkt! Het schiet ook lekker op dan, als je even door kunt werken. Alle bedden zijn weer onkruidvrij, en bijna alle paadjes ook. Nieuwe houtsnippers zijn gestrooid, nieuw bedjes en paadjes aangelegd, de vierkante-metertuintjes gevuld; er kan dus gezaaid en geplant worden! Jammer dat het voor de meeste groenten nog net even te vroeg is... Maar ja, geduld is een schone zaak, zegt men.
tuin klaar voor het voorjaar
Afgelopen zaterdag kon ik ook de bestelde pootaardappels en uien ophalen. Gloria's en Texla's had ik besteld, die liggen nu in de bijkeuken te wachten tot ze de grond in mogen. De uien en sjalotten heb ik direct zondagochtend maar in de grond gestopt, die redden zich wel. Ik had natuurlijk weer véél te veel plantuitjes besteld, ik vergeet altijd hoe klein die zijn, en dat er dus heel veel in een pond zitten...laat staan in een kilo. Nou ja, ik zet er weer een stel in een pot om als lente-uitjes te eten, en de rest gaat naar een vriendin die net een nieuwe moestuin aan het aanleggen is. Komen ze toch nog goed terecht.
een van de stands op Reclaim the seeds
Verder zijn Marlous en ik naar de zadenbeurs van het Reclaim the seeds-evenement geweest. Dit jaar werd het georganiseerd in de Hortus in Haren, lekker dichtbij dus. In het kader van de bevordering van de bio-diversiteit was er de wereld aan zaden en stekjes te geef en te ruil, echt fantastisch! Bij de stand van Netwerk Eeuwig Moes kreeg ik een aantal mooie bonensoorten, die ik aan het eind van het seizoen weer verder kan verspreiden. En bij de stand van Velt België kreeg ik o.a. zaden van een paar tomatenrassen om te testen, Amish Cherry en Bloody Butcher, ook superleuk! Van een andere aardige meneer kreeg ik een stek van een Yakon-plant, die wilde ik al een tijdje heel graag hebben, dus daar ben ik super blij mee. Bij de tuinen van weldadigheid kocht ik nog een handvol bijzondere aardappels om uit te proberen: Purple Vikings.
Affijn, ik kwam met een tas vol informatie, zaden, knollen en planten thuis. En vol goede moed om zelf óók meer zaden te gaan winnen. En weg te geven. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, toch?
Purple Viking

donderdag 6 maart 2014

Zoete aardappel

Wat is 'ie mooi he! Ben benieuwd of het dit jaar gaat lukken met de zoete aardappels. So far, so good...

zondag 2 maart 2014

Tomaatjes zaaien

Vanmiddag heb ik een pluggbox vol tomaten gezaaid. Ik heb naast de vertrouwde soorten dit jaar allemaal nieuwe rassen om uit te proberen, want ik heb een serie "resistente rassen" besteld. Om het overzicht niet kwijt te raken (in zo'n pluggbox staan straks 49 plantjes die erg op elkaar lijken), hier het lijstje. De eerste zes zouden phytophtora-resistent of tolerant zijn:

Dikkertje Dap: plug 1ABCD
Een mix van vroege struiktomaten, dus een verrassing wat eraan komt. Voornamelijk middenmaat vruchten, in elk geval, al kan er van alles tussenzitten.

Jaune Flammee
Matina: plug 1EFG 2G
Vroege tomaat, aardappelblad. Hoogte tot 2m.

Lambada: plug 2AB 3AB
Zeer vroege mini-pruimtomaat, struiktomaat ca 60 cm.
 
Tomatito deJalapa: plug 2CD 3CD
Mexicaans wild struiktomaatje met kleine vruchtjes, ca 75 cm hoog.

Jaune Flammee: plug 2EF 3EF
Historisch ras, kleine oranje trostomaatjes. Hoogte tot 2.5m, dus die mag wel ergens tegenaan groeien, denk ik.

Rouge d'Iraq: plug 3G 4EFG
Middengrote vleestomaat, zelftopper zegt Vreeken, maar op het www noemt men hem "indeterminate", wat wil zeggen dat 't een doorgroeier is... we zullen het zien. Voor de zekerheid zet ik er wel een flinke stok naast. Of twee. Of een klimrek...
 
Kecskemet Jubileum: plug 6ABCDE
Uit Hongarije meegebracht, een middenvroege tomaat voor buitenteelt. Zelftoppend, ca 1.5m

En natuurlijk de oude bekenden, allevier redelijk hoge soorten:
Marmande

Coeur de Boeuf: plug 5EFG
Marmande: plug 7ABCDE
San Marzano: plug 4ABCD 5ABCD (zaadjes moeten dit jaar op :))
Italiaanse Roma: plug 6FG 7FG

En volgens mij heb ik ergens nog zaad voor van die mini-peertomaatjes... toch nog eens even zoeken.





zaterdag 1 maart 2014

Gestart

Nou ja, met binnenshuis zaaien was ik al gestart, en met de tuin voorbereiden ook, maar even een berichtje typen, daar was ik nog niet aan toegekomen. Maar ook dat wordt hoog tijd, dacht ik zo. Anders denken jullie nog dat ik er niet meer ben!

Linkerhelft
Vorig weekend hebben we de tunnelkas weer opgezet, dat wil zeggen, het frame stond er natuurlijk al, maar het plastic moest er weer overheen. Ik was vol goede moed in m'n eentje begonnen, maar toen stak de wind op, en leek het meer of ik aan het vliegeren was. Toch maar de hulptroepen gebeld, en toen stond hij in no-time. Woensdag heb ik vervolgens een middenpad van vlondertegels erin gelegd, en de grond klaargemaakt (die was bij het opzetten weer lekker aangestampt), zodat er gezaaid/geplant kan worden. Vanmorgen dus direct maar de daad bij woord gevoegd, en een paar rijtjes raapstelen gezaaid. Ik zaai ze zowel in de tunnel als gewoon buiten, dan zijn ze mooi op verschillende momenten "klaar". Nouja, dat is de bedoeling dan.

Verder probeer ik steeds als ik even tijd heb een bed om te zetten of een pad onkruidvrij te maken. Langzaam maar zeker worden de bedden dus weer zwart, en de paden minder groen. Sommige paden hoef ik alleen te schoffelen, dan zien ze er weer goed uit, maar op een paar  paden vind ik de houtsnippers niet meer terug. Die schoffel ik natuurlijk ook, maar daarna kan ik alles opharken en moet er een complete nieuwe laag snippers op. Wel veel werk, maar goed. Als ik zo elk jaar een paar paden opnieuw doe, is het wel te doen.

Beetje bij beetje komt er ook alweer wat in de bedden buiten, ik had in de herfst paarse bloemkool en winter-ijsbergsla gezaaid, die heb ik uitgeplant. In het uienbed van vorig jaar vond ik nog wat knoflookplantjes, die bollen heb ik bij de oogst over het hoofd gezien. Die heb ik dus uit elkaar gehaald en opnieuw geplant in het bed waar ze dit jaar moeten. De eerste sugarsnaps zijn voorgekiemd en in de grond gestopt, twee keer twee rijtjes buiten, en een handvol in de tunnelkas. En de tuinbonenplantjes heb ik ternauwernood kunnen redden van de eerste naaktslakken (slakken doen het ook heel goed in de koude bak...), die staan ook al in de grond.


Rechterhelft
Omdat de kas, de compostbakken en de tuinkist nu allemaal verhuisd zijn, moet ik ook een deel van de ruimte opnieuw indelen. Ik had nog twee vierkante-meter-tuintjes thuis liggen, die komen vlak naast de tunnelkas. Geven ze meteen een beetje stevigheid. Eentje wil ik vullen met aardbeien, de ander wil ik als zaaibed gaan gebruiken. Maar gaandeweg kunnen ze ook nog een heel andere bestemming krijgen natuurlijk.
Daarnaast, langs het hoofdpad,  misschien nog een bloemenbedje (snijbloemen?).
Langs de slootkant, waar ook het appelboompje staat (en waar de andere nog moet komen, maar ik heb nog steeds geen laagstam Galaboompje kunnen bemachtigen), wil ik een kruidenbed aanleggen. Er staat nog platte en krulpeterselie van vorig jaar, en de rode bieslook heb ik daar ook heen verhuisd. Het begin is er dus. Veel kruiden kunnen pas wat later gezaaid worden, daar wacht ik dus nog maar mee.

Zo langzaam aan werken we dus een beetje naar de lente toe. Gelukkig doet het weer tot nu toe ook leuk mee, dat gaat beter dan de afgelopen twee jaar... ben benieuwd hoe dit tuinseizoen wordt, ik heb er weer zin in, in elk geval!