dinsdag 26 maart 2013

Maart, lentemaand?!?

Zijn jullie die kou ook zo verschrikkelijk zat? Man, wat heb ik er genoeg van! Om niet helemaal depressief te worden heb ik al m'n weer-apps (ja, ik heb er verschillende geïnstalleerd, gemiddeld komen ze tot een redelijk accurate voorspelling :)) ingesteld op Fahrenheit. Geef toe, dat ziet er toch veel beter uit meteen?

woensdag 20 maart 2013

Brrr

Zaad uitzoeken...
Omdat het nog steeds geen fatsoenlijk tuinweer is, ben ik vanmorgen maar eens begonnen met het uitzoeken van mijn voorraad zaden. Alle zaden die dit jaar op moeten (wegens uiterste datum) heb ik bij elkaar in een bakje gezet, zodat ik ze in elk geval dit jaar nog gebruik.
Daarnaast heb ik alles wat ik de komende tijd wil gaan zaaien in een tupperware doosje gedaan, en in m'n "mee-naar-de-tuin-tas" gedaan. Zodra het dan ook maar een beetje leuk weer wordt, kan er buiten gezaaid worden.

In de tussentijd zaaide ik maar weer wat spul in de pluggbox:

Tomaten: Tiny Tim, Sweet Million en Valentin
Kruiden: Griekse en Genovese basilicum, Marjoraan en Koriander.
En alvast een drietal gele patissons. Kijken of het dit jaar lukt...



Fristina

Op de tuin, in de tunnelkas zaaide ik verder wat bloemkool, spitskool, savoyekool en paarse spruiten voor op een zaaibedje, samen met de krulpeterselie.  Verder een rijtje lange radijsjes, een rijtje raapstelen en wat romasla. Ik twijfel nog of ik ook wat wortelen in de tunnel zal zetten, want die staan altijd zo lang... iemand ervaring met wortels in de kas/tunnel?
Daarnaast plantte ik een drietal plantjes Fristina-sla. Dat blijkt een supersnelle kiemer en groeier te zijn, die ook niet veel warmte nodig heeft. Het eerste zaaisel wat ik in de vensterbank had staan was voor ik er erg in had al veel te lang gegroeid om nog wat te kunnen worden, terwijl de andere sla-soorten in hetzelfde bakje nog maar amper boven de grond waren... Op 10 maart zaaide ik er een paar in persblokjes, en die heb ik nu in de tunnel geplant. Ik ben heel benieuwd naar deze sla, die een soort kruising tussen iceberg en krulsla zou moeten zijn.

Het was trouwens heel aangenaam in de tunnelkas, prima werktemperatuur. Bij helder weer is het altijd meteen benauwd, maar nu was het goed te doen. Ik moet wel echt binnenkort met die verhoogde bedden aan de gang, want ik voelde het wel in m'n rug...

Buiten heb ik alvast een bed voor de vroege aardappelen voorbereid; de mest ondergewerkt, netjes glad gelegd en afgedekt met vliesdoek om vast wat op te warmen. Ik had er ook nog houtas door willen werken (vanwege de kalium; als ik de open haard schoonmaak bewaar ik de as voor de tuin.), maar daarvoor waaide het net te hard. Ik geef ze bij het poten wel een beetje as mee in het plantgat, dat werkt ook.


Troosteloos weer... maar wel weer lekker wat gedaan.

maandag 18 maart 2013

Opgepot

De tomatenplantjes groeiden inmiddels de pluggbox uit, dus vanavond heb ik ze maar opgepot. Vorig jaar konden ze direct daarna de koude bak in, maar dit jaar stel ik dat nog maar even uit...ik heb er nog niet echt vertrouwen in dat donderdag de lente begint. Eerst zien, dan geloven.

Niet alles heeft het even goed gedaan, van de puntpaprika's is er zelfs niet één opgekomen! Die ga ik nog even opnieuw proberen, maar nu met heel veel zaadjes in één pot. De rest deed het met wisselend succes, zodat ik nu de volgende plantjes heb staan:

7 Marmande
3 San Marzano
5 Coeur du boeuf
7 Novosadski
5 paprika's Californian wonder
6 Cayennepepers

Het wordt al voller voor het raam van de logeerkamer...

zondag 10 maart 2013

Maart roert zijn staart

Niets zo veranderlijk als het weer! Stond ik woensdag nog met blote armen te spitten, nu ligt er weer een paar centimeter sneeuw en waait er een gemeen koude wind. En nog hard ook!  Dit weekend alleen binnen-activiteiten dus, wat de tuin betreft.


Vitelotte
Gisteren heb ik de bestelde pootaardappelen, uitje en sjalotjes opgehaald. Volgens de kalender zouden de uien en sjalotten direct wel de grond in kunnen, maar dat lijkt me nu niet zo'n goed idee. Over een week of twee zal het winterse weer wel weer voorbij zijn. Dan kunnen de aardappels ook al haast gepoot; die liggen nu in de bijkeuken in eierdozen, kunnen ze vast uitlopen.
De Vitelottes en Rote Emma's liggen daar al een tijdje, die hebben al mooie stevige spruiten ontwikkeld.



Potjespers

Vanmorgen heb ik de broccoli's en andijvie's die ik eerder in de pluggbox zaaide, opgepot. Die moeten hoognodig wat koeler staan ook, dus zijn ze verhuisd naar de logeerkamer, waar ze het met alleen daglicht moeten doen. Straks kunnen ze naar buiten, eerst naar de koude bak of de tunnelkas, en over een paar weken de grond in. Onder de lampen was nu weer plaats voor nieuw gezaaide spinazie, spitskool, bloemkool en sla. Deze keer niet in de pluggbox, maar in blokjes potgrond, die ik met mijn pottenpersje maakte. 't Is altijd een heel geklieder, maar aan het eind heb je ook wat.
En ze kunnen straks (nou ja, over een paar weken) zo de grond in.

donderdag 7 maart 2013

Weer lekker opgeschoten!

Het was inderdaad heerlijk weer gisteren, op de tuin. Ik was er om een uur of half tien, eerst een kopje koffie gedronken en toen aan het werk. Na een half uurtje had ik het al aardig warm, dus kon m'n vest wel uit. Later, toen de zon erbij kwam was het zelfs zo lekker dat ook de trui te warm was, dus heb ik lekker met blote armen verder gewerkt. Misschien heb ik zelfs al wel een beetje een kleurtje opgelopen .... al zal het niet bruin worden, dat word ik namelijk nooit :)

Affijn, toch nog heel wat gedaan: de geplande vierkante meters ontdaan van kweekgras-wortels (toch nog een aardige vuilniszak vol weer!), en voorzien van worteldoek en verse snippers. Alleen het paadje voor de compostbakken moet nu nog geschoond worden, en dan kunnen we er weer een tijdje tegen. Het is een hoop werk, maar ik troost me maar met de gedachte dat alle onkruid wat ik nu weghaal, het hele jaar een tijdsbesparing oplevert.

De binnen voorgezaaide tuinbonen heb ik uitgeplant in het bed waar ik van 't weekend ook tuinbonen in gezaaid heb. Ze hadden al een tijdje aan de buitenlucht gewend, dus dat werd wel tijd. Onder de vliestunnel zullen ze de voorspelde nachtvorst ook wel aankunnen.

Klaar om te beplanten!
In de tunnelkas heb ik de grond goed losgemaakt en netjes aangeharkt. Die verhoogde bedden moeten nog even wachten tot ik daar tijd voor heb (en een grotere auto tot m'n beschikking heb, die lange planken passen niet in m'n C1-tje). In de tussentijd heb ik wat doperwten voorgezaaid in de kas, en wat aardbeienplantjes erin gezet.
Naast de kas heb ik het "halve"  bedje omgezet en netjes gemaakt. Het pad ernaast is onkruidvrij gemaakt en van extra snippers voorzien. Het pad langs de kas moet ook nog snippers krijgen, maar daar moet eerst een laag kranten onder, die had ik niet bij me.
Op de hoeken van het bed, en langs de lange kanten heb ik een paar stokken in de grond gestoken zodat ik daar later bescherming (vliesdoek of later netten) over kan draperen. Het achterste 2/3 deel is beplant met aardbeien, het voorste deel wordt waarschijnlijk een zaaibedje. Of misschien zet ik er nog wel meer aardbeien in, ik weet het nog niet.

Bij het omzetten van het bed kwam ik deze jongen tegen. Hij probeerde direct weer onder de grond te kruipen, maar je begrijpt dat hij dat niet gehaald heeft. Rare beesten hoor... je kunt je toch niet voorstellen dat daar later een langpootmug uit komt? Maar ja, rupsen lijken natuurlijk ook niet op vlinders, en dat is zo'n beetje het zelfde proces. In elk geval hoop ik dat er niet heel veel vriendjes zijn achtergebleven. Zo jammer als ze de jonge plantjes doorvreten...
Emelt? In elk geval ongedierte.
 

dinsdag 5 maart 2013

Lekker weertje

Wat een heerlijk weer hadden we, hè, de laatste dagen! Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar voor komend weekend zag ik dat er weer sneeuw wordt voorspeld! Ik had eigenlijk gehoopt dat dat nu afgelopen zou zijn...Morgen maar extra hard genieten van m'n vrije dag dan!

Met het mooie weer kwamen vandaag ook de lieveheersbeestjes uit hun winterslaap...er wordt altijd stevig overwinterd op een van onze zolderkamers, in het ontluchtingsrooster van een raam. Vanmiddag zat ineens het hele raam vol, wel meer dan vijftig! Een heel stel hebben we overgezet in een pot, om ze buiten weer vrij te laten. Hier zie je er een paar.


Afgelopen zondag hebben we zoals gepland de tunnelkas opgezet. Hij staat mooi stevig, al zeg ik het zelf, veel beter dan vorig jaar. Binnenin de kas heb ik nog niks gedaan, daar moet de grond wel weer even worden losgemaakt dus. En natuurlijk die verhoogde bedden hè. Morgen maar een beginnetje maken.

Ook wil ik nog een stuk grond bij de compostbakken aanpakken, daar zit nog veel kweekgras onder de houtsnippers. Die ga ik dus zoveel mogelijk verwijderen, dan anti-worteldoek neerleggen en daaroverheen een dikke verse laag houtsnippers. Beetje bij beetje moet ik het kunnen winnen van het onkruid toch? Kwestie van stug volhouden.

Omdat we er toch waren heb ik. zondag ook nog snel een paar rijtjes tuinbonen gezaaid, en ertussenin wat raapstelen. Vliestunneltje er weer overheen en groeien maar. Morgen ga ik ook de voorgezaaide tuinbonen erbij in het bed planten, want die worden anders te groot. Ik heb ze dit jaar in wc-rolletjes gezaaid, zoals op veel plaatsen wordt aangeraden als goedkoop, duurzaam enzovoorts.... Ik heb het eerder nooit gedaan omdat ik het een beetje hillbilly vond, maar dit jaar heb ik het toch maar geprobeerd....en ik ben geen fan. De maat is inderdaad prima, en ongetwijfeld lossen de rolletjes in de loop van het jaar volledig op. Het probleem is alleen dat ze daar vrijwel direct mee beginnen. Ze zuigen zich vol water, en beginnen dan direct te verschimmelen...ziet er niet fris uit, vind ik. Na een tijdje gaan die schimmeltjes ook wel weer weg, maar toch... Voortaan weer gewoon perspotjes of P9 potjes hoor! De kleinere zaden gaan overigens gewoon weer in de pluggbox, maar die peulvruchten passen daar niet zo goed in.

vrijdag 1 maart 2013

Maart lente-maand



Tijd om ook buiten een begin te maken dus! Van de week hadden we al een dagje een voorproefje van de lente. Heerlijk in het zonnetje heb ik alvast een zestal bedden klaargemaakt om binnenkort te gaan zaaien en beplanten. De bedden voor de peulvruchten, brassica's en uien eerst, gezien die ook het eerst in gebruik genomen gaan worden. Vanmiddag uit het werk heb ik nog snel een frisse neus gehaald, en nóg een bedje klaargemaakt. Zo stukje bij beetje komen de voorbereidingen dan wel voor elkaar.

goed gestart!

Op een van de bedden heb ik vast een tunneltje van vliesdoek gezet, om wat sneller op te warmen. En om te testen of 'ie goed blijft staan. Ik had namelijk bedacht dat dat veel makkelijker moest kunnen, met dat vliesdoek. Die lappen waaien altijd alle kanten op, en in je eentje vind ik het vrij onhandig werken. Daarom heb ik in een zo'n doek (van 5 bij 2 m) om de meter ongeveer een tunneltje genaaid. Gewoon, roetsj, rechtuit met volle kracht onder de naaimachine door. Door die tunneltjes de buizen, en de buizen in de grond. Geef toe, staat rete-strak toch?

vliestunneltje met tunneltjes

Komend weekend willen we de tunnelkas weer opzetten. Alle grote scheuren zijn gerepareerd, een paar plekjes moeten nog geplakt, maar dat gaat, denk ik, makkelijker als hij opgespannen is. Tegen het wegwaaien wordt hij dit jaar wat dieper ingegraven. Daarnaast heb ik een paar grondankers gekocht, en gaan er een paar spanbanden over de kas heen. Hopelijk houdt hij het dan het hele seizoen vol. Ook wil ik er graag verhoogde bedden in maken, dat lijkt mooi, en werkt prettig. Maar dat komt later wel. Ik wil altijd zo veel... :)

Omdat de kas nu toch niet mee gaat draaien in het wisselteeltschema, moet ik nog wel een klein beetje puzzelen hoe ik de rest netjes doorwissel. Ik had namelijk een zesjaars-plan, waarbij ik 17 bedden gebruikte (het achttiende, halve, bed is bezet door rabarber en aardpeer).
Het plan voor dit jaar is in grote lijnen klaar, maar ik denk dat ik eigenlijk meer ruimte voor de brassica's nodig heb... Misschien valt dat op te lossen door de winterkolen deels als nateelt na de peulen te zetten... Nou ja, dat wijst zich in de loop van het seizoen vanzelf.


teeltplan 2013
Het plan ziet er ongeveer zo uit:

Met de klok mee, in bedden 1, 2 en 3 respectievelijk alliums, wortels en bieten.
Dan 3 bedden aardappels, 3 bedden peulen, 2 bedden brassica's, 2 bedden bladgroenten en sla, dan 2 bedden voor vruchtgroenten, een halve-breedte-bedje als zaaibed of misschien aardbeien, en dan anderhalf bed voor de tunnelkas. Daar komen ook vruchtgroenten in, natuurlijk. Hopelijk dit jaar meer geluk met de tomaten!