woensdag 26 september 2012

Herfst

Nou, die routine waar ik het vorige keer over had, die is dus nog niet. :) Thuis begon het net te komen toen mijn werkgever bedacht dat het wel handig zou zijn om geheel andere werktijden voor mij in te stellen...hup, weer de hele planning aan gort. Nou ja, langzaam maar zeker komen we er wel weer in. Maar het kost wel wat extra energie allemaal.

En intussen is het ineens helemaal herfst geworden. Veel regen, grauwe dagen, en vooral veel wind... en net een tikje meer wind dan de kas aankon. Gisteren werd ik gebeld door de voorzitter van de vereniging. Of ik wist dat mijn kas op de kop in de sloot lag....nee, natuurlijk niet!
Snel die kant opgetogen dus, om de schade in ogenschouw te nemen. Zag er wel raar uit, de tuin zonder kas... en van een afstandje zag je hem haast niet liggen in de sloot erachter.

hm...er stond hier toch een kas?...
Hij was vrij keurig van z'n plaats gekomen, de haringen stonden nog in de grond, met de scheerlijnen eraan. En aan de scheerlijnen de lussen die eerder aan de kas vastzaten... dat beloofde al een aantal gaten op de hoeken dus. Snel in de sloot geklommen (die we net vorige weekend schoongemaakt hadden, waarbij ook alle struiken aan de ene wal gesnoeid zijn - mazzel, want a) ik kon er goed in lopen nu, en b) daardoor paste de kas mooi in de sloot) om het van dichtbij te bekijken.
De ritsen waren nog halfdicht en leken heel. Het frame was flink uit verband op een paar plaatsen, met wat bochten waar de buis toch echt recht hoorde... Affijn, eerst maar de touwtjes ontknoopt waarmee het plastic aan de buizen vastzat. Toen voorzichtig het frame weer uit de sloot gerold, en daarna het plastic er voorzichtig uitgehaald.
Oh, daar is 'ie!
Ik had verwacht dat 'ie helemaal total-loss zou zijn, maar dat leek in eerste instantie mee te vallen. De verbogen buizen hebben echter wel behoorlijk aan stevigheid ingeboet.
Doordat er een wapening in het plastic zat, zaten er geen scheuren in. Maar hoe beter ik keek, hoe meer gaten ik vond. Ten eerste natuurlijk waar de scheerlijn-lussen zijn losgerukt, grote gaten bij de hoeknaden. En daarnaast op de plaatsen waar hij in de takken is geland. En dan heb ik nog niet alles geinspecteerd, hij ligt nu in de garage te drogen, en te wachten om geheel gechecked te worden. Want buiten lukte dat niet echt, zo'n losse lap plastic is niet te hanteren als er een beetje wind is :)
 
gelukkig was de sloot net opgeruimd!
En wat nou zo raar was, die hele kas is dus met geweld weggewaaid, maar de lege plastic gieters, die natuurlijk haast niks wegen, stonden nog gewoon in het hoekje waar ik ze had achtergelaten... Het kan raar gaan!
 
Affijn, de kousenband en Mme Jeannet-pepers kunnen we dit jaar denk ik wel vergeten dus, maar verder valt het bij de planten reuze mee. Het spul wat in de luwte van de kas (aan de buitenkant) stond, is niet eens geraakt lijkt het. De komkommer- en augurkenplanten had ik net van het weekend gerooid, en de paprika's gingen ook niet zo heel hard meer.
Als ik morgen nog tijd heb, pot ik misschien nog wat peper- en basilicumplanten op om ze binnen door te laten groeien, wie weet wordt dat nog wat. En anders volgend jaar nieuwe rondes, nieuwe kansen... you win some, you loose some!
En hoe het met de kas afloopt... hopelijk dekt de verzekering de schade. En anders zien we wel weer verder.