zondag 24 juni 2012

Nat, natter, natst.

Wanneer begint de zomer nou eens een keertje? Het is buiten maar 13 graden, de wind is kil, en het regent al sinds ik vanmorgen ben opgestaan (en daarvoor ook al een tijdje geloof ik). En niet zo'n beetje ook! Niets aan, zulk weer. De kippen zitten ofwel zielig nat te zijn onder de picknickbank, ofwel voor het raam beschuldigend naar binnen te kijken...De musjes zitten intussen met z'n veertigen ofzo in het kippenhok, maar het is zo nat dat de kat er niet eens achteraan gaat. Die ligt op de mat door het kattenluikje naar buiten te kijken. Als je de deur opendoet, kijkt ze je aan alsof je niet wijs bent, maar ze verroert geen vin...



Affijn. Omdat het in de kas niet regent, en we daar niet zo heel vaak water geven (om zodoende de planten aan te moedigen diep te wortelen), ben ik toch maar even snel die kant op gereden toen het even wat minder hard regende. Het stond er netjes bij, in de kas. En het ruikt er zo lekker! Er is haast niets wat zo lekker ruikt als tomatenplanten, vind ik.
Een aantal tomaten begon om te vallen, dus die heb ik aangebonden, en ze hebben allemaal weer een plens water gekregen. Toen snel een rondje door de tuin gedaan, en weer op naar huis. De rest van de middag wordt met een filmpje op de bank doorgebracht, denk ik.



Waarschijnlijk mede door de vele regen van de laatste week zijn de broccoli's lekker opgeschoten, dat wordt dus oogsten deze week! Ook de bloemkolen beginnen erop te lijken, mooie hagelwitte kropjes zitten erin. Die mogen nog even doorgroeien, maar het zal niet lang meer duren. Een van de planten heeft een afwijkend kooltje gemaakt, lichtgroen, zoals de romanesco zeg maar, en wat onsamenhangend, met dichtere en minder dichte stukken... Geen idee hoe we daaraan komen, maar in elk geval mag die de komende week ook de pan in, voordat hij doorschiet.

zaterdag 16 juni 2012

Happy pigs

Vrolijke varkens
Vanmiddag waren we toevallig in de buurt, dus zijn we even gaan kijken hoe het met "ons" varken was. Over een week of tien worden ze geslacht, en we waren wel benieuwd hoe groot ze intussen geworden waren. Nou, best groot dus :), heel wat anders dan toen we ze begin dit jaar  zagen. Ik vond ze trouwens niets minder schattig dan toen... Ze zagen er gezond en tevreden uit, je kunt duidelijk zien dat ze het naar hun zin hebben daar. Ik weet zeker dat je dat terugziet in de kwaliteit van het vlees, straks.
Ziet er toch uit alsof er over de opstelling is nagedacht? :)
Toen we aan kwamen rijden, gingen de varkens net een potje voetballen, dat was wel grappig om te zien. Het ging er af en toe ruig aan toe, maar ze gingen in elk geval met meer enthousiasme op de bal af dan ons nationale elftal tijdens de laatste twee wedstrijden :) Het nederlands elftal houdt de grasmat wel mooier, dat dan weer wel.

Aan het voetballen
Intussen ben ik hard aan het nadenken hoe ik het varken verdeeld wil hebben, en of ik de kop erbij wil (ik wil graag balkenbrij maken, en dat "hoort" oorspronkelijk van kopvlees) of niet (de familie vindt het wat eng, eten wat je aankijkt) en wat ik met de andere minder voor de hand liggende onderdelen kan doen... Dus voor de meelezers die hier ervaring mee hebben: tips zijn welkom!

dinsdag 12 juni 2012

Rotslakken

Vanavond even op de tuin wezen kijken of er niets was weggewaaid (die wind blijft maar blazen...), en om langs de hele haag weer een portie slakkenkorrels te strooien. Het is echt vreselijk met die beesten, de pompoenplanten verdwijnen gewoon, alsof ze er nooit hebben gestaan! Maar, we houden stug vol... ik stop wel weer nieuwe pompoenzaadjes in de grond...

Het was echt al een behoorlijke plant... :(
Verder wat basilicum in de kas geplant, als gezelschap voor de tomaten. Die doen het wel lekker geloof ik, hier en daar verschijnen al wat bloemetjes. Aan een van de paprika's zag ik zelfs al een vruchtje! Nou ben ik bang dat ik die er misschien uit moet plukken, omdat de plant anders niet meer verder groeit, maar ik vind het toch leuk om te zien. In elk geval hebben de planten het dan naar hun zin in de kas toch? Ik zie het maar als een goed teken.

Zoete puntpaprika
Alles wat recent gezaaid is, begint ook boven te komen. Ik heb wel het idee dat vooral de sla-zaadjes wat verwaaid zijn door de harde wind, want in tegenstelling tot de brassica's, die in keurige rijtjes opkomen, lijken de slakiempjes op willekeurige plekken boven te komen. Nouja, ze zijn toch wel te herkennen. In het wortelgroente-bed krijgen de pastinaken intussen al de eerste echte blaadjes.

Pastinaak
En de tuinbonen, die ik zondag nog uitgebreid onderzocht heb, zitten ineens vol peulen! Ik zweer je dat ik zondag nog niets noemenswaardigs gezien heb, en ik heb echt goed gekeken... Dat heb ik met alle peulvruchten; de ene dag zie je nog niets, en de volgende dag hangen ze ineens vol! Het lijkt wel toverij... Of mijn ogen gaan hard achteruit, dat kan natuurlijk ook. Gaat dat bij jullie ook zo? (die bonen dan he, niet je ogen :))

Tuinboon Aquadulce
Verder vanavond lekker raapjes gegeten, in blokjes gesneden, kort gekookt, en daarna gegratineerd met creme fraiche en kaas... heerlijk! Zo langzamerhand eten we haast dagelijks al wel wat uit de tuin, en dat wordt de komende tijd alleen maar meer.

zondag 10 juni 2012

Beestjes

biologische oorlogvoering in actie

In de tuinbonen zaten behoorlijk wat luizen, laatst. Nadat ik de planten twee keer had begieterd met rabarbergier was het al een heel stuk beter, maar toch waren er nog een stuk of drie planten waar ze hardnekkig bleven zitten. Gelukkig zijn inmiddels de hulptroepen gearriveerd, overal zitten lieveheersbeestjes en hun  larven. Als die een beetje hun best doen, komt het vast allemaal goed. Het helpt misschien ook dat ik wat mierennesten opengeschoffeld heb :) De mieren hebben het nu te druk met het verplaatsen van hun eieren en houden vast geen tijd over om de luizen te verdedigen.

rupsjes

Verder een lekker dagje op de tuin gehad; geschoffeld en water gegeven in de kas, afrikaantjes geplant, de aardappels gecontroleerd en maar liefst een hele coloradokever gevangen. Rupsjes gevonden op een aantal kolen, van die kleine groentjes en ook wat donkerder getekende rupsjes.  Daarnaast heel veel onkruid gewied, maar dat kan eigenlijk elke keer wel. De bedden zijn altijd maar even netjes, als ik een week later kom staat er altijd wel weer genoeg... De bonen en pompoenen lijken de strijd met de slakken nog niet te winnen, maar ik hoor ook van andere tuiniers dat de bonen niet lekker gaan dit jaar. Ligt misschien ook aan het weer dus... In elk geval ga ik van de week nog maar weer wat slakkenkorrels strooien, baat het niet dan schaadt het ook niet.

Verder mag de andijvie haast wel geoogst worden, vooral de krulandijvie lijkt de neiging tot bloeien te gaan vertonen. Ik heb een paar rapen geoogst, er zit veel verschil in grootte van de knollen, dus de grootste heb ik meegenomen, zodat de rest weer wat ruimte heeft om door te groeien.
Daarnaast nog een handvol van de paarse broccoli meegenomen, daar is altijd plaats voor in de wok. Zonde om te laten doorschieten tenslotte.


donderdag 7 juni 2012

Andijvie



De kroppen groeiden haast de bak uit, dus heb ik er vanmiddag maar eentje geoogst :) De buitenste, lelijke bladeren hebben de kipjes inmiddels soldaat gemaakt, en van de rest heb ik een heerlijke stamppot gemaakt met spekjes en kaas... Het valt toch elke keer weer op dat groente uit de tuin zoveel meer smaak heeft dan die uit de supermarkt. Wat een genot toch, zo'n groentetuin...

maandag 4 juni 2012

Niet echt tuinweer

Afgelopen weekend was het weer hier ook niet echt geweldig. Tussen de buien door ben ik vrijdagavond even wezen kijken hoe het erbij stond (zag er goed uit, alleen hadden de slakken een pas geplante Kuri opgepeuzeld). En passant nog wat paarse broccoli geoogst omdat die echt haast ging bloeien. Omdat ik de vorige portie heb opgegeten, heb ik dit bosje even bij Marlous langsgebracht.

Zondagmiddag ben ik ook nog maar eventjes aan de slag gegaan. Wat onkruid gewied, de Kuri vervangen door een verse, en in de rest van de bonen en sugarsnap-bedden nog wat pompoenzaadjes gezaaid. Ook de opgepeuzelde boontjes heb ik vervangen door nieuwe zaadjes, gecombineerd met nog wat slakkenkorrels.

Dwars door de steel gevreten!! Rotslakken!

Aan de zuidkant van de kas had Marlous intussen nog wat pompoenen geplant (oh, wat zullen we veel pompoen kunnen eten, deze herfst! Ik ben echt dol op pompoen...!). De noordkant heb ik nu in gebruik genomen als zaaibed. Een paar nieuwe broccoli's en bloemkolen heb ik daar gezaaid, en wat verschillende soorten sla. Daarnaast heb ik in de wortelgroentebedden nog wat wortels en bietjes bijgezaaid, omdat die niet overal goed waren opgekomen. 

Intussen was ik natuurlijk de tijd vergeten, ik zou "even een uurtje naar de tuin"... als je dan een keer bezig bent zie je altijd nog wel een klusje, hier nog wat onkruid... oh, daar nog een verdwaalde aardappel van vorig jaar die echt NU de grond uit moet... zal ik nog wat zaaien...? ... he, die slakken...
Al met al had ik in plaats van een uurtje er haast drie uur opzitten...ze belden al van thuis, of we nog gingen eten vandaag? Gelukkig stond de kip al in de oven, dus we konden haast direct aan tafel :)