woensdag 30 mei 2012

Snelle update

Vanmorgen weer even samen in de tuin geweest, want er moest een net om de bessenstruiken heen, en dat wil toch echt beter met vier dan met twee handen. Na heel wat gehannes hadden we de struiken redelijk bedekt... wee de vogel die er nu nog in komt, want hij komt er waarschijnlijk nooit weer uit :)

Aalbessen


Verder wat onkruid gewied, wat slakkenkorrels gestrooid langs de haag, want alleen de bedden in de buurt van de haag hebben schade, dat is wel erg toevallig :). Hopelijk blijven ze nu dan van de boontjes en sugarsnaps (tweede poging!) af.

In de kas 9 paprika-planten gezet, 4 Alma-paprika's, 4 ronde rode, en 1 zoete puntpaprika. Die laatste was niet zo best gekiemd, daar had ik van de 9 pluggen maar eentje waar het gelukt was. Ernaast nog twee komkommers en twee-en-halve augurk. Nouja, eigenlijk drie plantjes, maar de middelste is in een close encounter met een slak geweest, en ik weet niet of 'ie het wel gaat redden. De helft van de buitenkant van de steel was doorgevreten...

Linkerhelft tuin


In de bedden van de bonen en sugarsnaps heb ik in het midden een aantal pompoenen geplant, Uchiki Kuri en Butternut. Die kunnen mooi de bodem bedekken daar, terwijl de peulvruchten de lucht ingaan. Marlous heeft ook nog muscaatpompoenen voorgezaaid, die moeten we ook nog ergens kwijt. Misschien aan de buitenkant van de kas, daar ligt aan weerszijden nog een ca. 1/3 bed vrij. (we hebben de kas midden over het pad tussen twee bedden gezet).  De noordkant is handig om van de zomer sla te zaaien, dan heeft die wat schaduw, had ik bedacht. Maar aan de zuidkant zou best een pompoen kunnen...
In bedden 1 en 2, die vooralsnog helemaal leeg zijn, heb ik elk twee courgettes geplant. Bed 1 heeft Greyzini's, en bed 2 gewone donkergroene. Het gaat de goede kant op, de tuin wordt al groener...

Rechterhelft tuin


zondag 27 mei 2012

Tomaten geplant!

Het werd hoog tijd dat de tomaten geplant werden, en omdat het vanmorgen vroeg nog lekker koel (nouja, in verhouding dan) was, dacht ik, vooruit dan maar. Van elke soort 4 planten meegenomen, en op naar de tuin... Ik had er echter niet bij stilgestaan dat dit soort klusjes altijd meer tijd kost dan je denkt, en dat het in de loop van de ochtend helemaal niet meer lekker koel zou zijn.... laat staan als je in een kas zit te werken! Het was, met de deur wijdopen en de wind (gelukkig) uit de goede hoek ruim 35 graden binnen. Maar goed, ze staan erin!


Aan de buitenkant de soorten waarvan ik niet meer zeker weet hoe hoog ze worden, en op de binnenste rij de soorten waarvan ik weet dat ze laag blijven. Ze hebben allemaal een stok om aangebonden te worden, en als de roma's toch erg hoog worden, kan ik voor het laatste stuk altijd nog een draad spannen tussen het dak en de stokken. Omdat ik al rap het overzicht kwijt was, heb ik de nummers van de potjes maar overgenomen op de stokken. Ik weet niet hoe lang die zichtbaar blijven, dus ik zal voor de zekerheid ook nog even een plattegrondje in m'n tuinschrift maken :)
Er staan nu de volgende soorten in de kas:
Marmande
Onbekend  soort uit Hongarije, van Margit.
Italiaanse Roma
San Marzano
Novosadski Jabucar

De TinyTims heb ik trouwens niet in de kas gezet, die zet ik thuis in de SFG of in potten.



Toen ik naar huis ging zag ik in het voorbijgaan dat een van de Purple Sprouting broccoli's er wel erg bloemig uit begon te zien. Daar heb ik dus maar wat sprouts vanaf geplukt, dus die ga ik vandaag proeven.  Het is niet zoveel, maar gecombineerd met wat andere groentjes heb je toch al gauw een prima roerbakschotel. Ik heb al wel een stukje van de steel geproefd, de smaak lijkt zachter dan van gewone broccoli. Lekker wel.

zaterdag 26 mei 2012

Hij staat!

Gisteravond de bedden onkruidvrij gemaakt, en vanmorgen met z'n drietjes met goede moed en een schroefboormachine naar de tuin getogen om de kas in elkaar te zetten. En, (tromgeroffel): Hij staat er!

En nu moet 'ie natuurlijk nog volgeplant worden. Met andere woorden: wordt vervolgd :)

dinsdag 22 mei 2012

Broccoli!

Vanmiddag uit het werk even snel langs de tuin gescheurd om alle pas gezaaide en geplante bedjes te begieten, en kijk eens wat ik zag: de broccoli Purple Sprouting is bloemhoofden aan 't maken! Is ze niet mooi?. Het is de eerste keer dat ik deze variant heb, dus ik weet niet precies wanneer te oogsten... Ik denk wel dat we goed op moeten letten dat ze niet doorschieten, met dit weer.

Purple Sprouting Broccoli

En thuisgekomen zag ik dat de eerste erwtjes ook echt eraan komen. Ze zijn nog wel heel pril, maar het begin is er in elk geval!

De eerste erwtjes van 2012 (voor mij althans)
En nog leuk nieuws: we hebben besloten om toch maar een tunnelkas aan te schaffen, zodat de kans een heel stuk groter is dat we de tomaten rijp krijgen dit jaar. Hij is besteld, en wordt een dezer dagen bezorgd. Hopelijk kunnen we hem dan komend weekend in elkaar zetten. Ik heb er helemaal zin in, ineens zijn er weer zoveel mogelijkheden bijgekomen! Ik heb geloof ik ergens nog meloenzaadjes....

zaterdag 19 mei 2012

Eindelijk voorjaar!

Wat een heerlijk weer was het vanmorgen! Marlous en ik zijn daarom al vroeg naar de tuin vertrokken, om even achterstallig onderhoud te plegen. Ook moesten er boontjes en pastinaken gezaaid worden, en had ik nog wat sla- en koolplantjes die hoognodig de grond in moesten. Om 9 uur stonden we dus op de tuin. Eerst een hoop onkruid gewied en wat aardappels-van-vorig-jaar uitgeschept die op de verkeerd plekken bovenkwamen. Bij het wieden van het aardappelbed kwamen we een aantal van deze jongens tegen:
Coloradokever
Vervolgens zijn we alle planten nog maar eens extra goed langs geweest, maar meer dan vier konden we er niet vinden. Nouja, nu we weten dat ze er zijn, kunnen we ze in de gaten houden. Het is wel jammer dat ze zo schadelijk zijn, want mooi zijn ze wel...

Vervolgens hebben we nieuwe bamboestokken gehaald en een half bed bonen gezaaid rond tipi's. Over een paar weken zaaien we nog een paar tipi's ernaast, zodat we over een langere periode kunnen oogsten. Dat wil zeggen, als de slakken de bonenplantjes wel een kans geven... Nouja, nu de temperaturen wat hoger worden, groeien de plantjes ook vast een stuk sneller.

De sla (lollo rosso en lollo bionda) hebben we bijgeplant in het sla-bed. Van de achterbuurvrouw kregen we nog een kluitje Japanse mosterd (Mizuna), ondanks dat dat eigenlijk een brassica is volgens mij, hebben we hem bij de sla in het bed gezet. Hij leek daar beter te passen.
De Mizuna staat er nog wat zielig bij :)

De bloemkool-, spitskool- en spruitenplantjes die ik nog van thuis had meegenomen hebben we geplant in de lege plekjes in de koolbedden, we hebben nu twee bedden mooi vol staan, en in het derde bed is nog ruimte doordat vrijwel alle paarse spruitenplantjes slakkenvoer zijn geworden... Eens kijken of het nog niet te laat is om nog snel een paar nieuwe planten op te kweken.

In het bed bij de raapjes en bietjes hebben we 4 rijtjes pastinaak gezaaid. Ook dat bed is nu eerst "vol". De bessen doen het prima, hopelijk rijpen ze nu niet te snel, want we hadden geen tijd (of puf) meer om nog een net erover te fabriceren. Dat komt later deze week wel...
Rabarber

Bij het uitgraven van een aardappel onder de rabarber moest ik "helaas" wat stelen verwijderen :). Van de vijf stelen hield ik een pondje schoongemaakte rabarber over. Samen met wat suiker, sinaasappelsap en kaneel is die inmiddels veranderd in een mooie 700 ml-pot compote... ik heb de pan wel uitgelikt, lekker...!

woensdag 16 mei 2012

Nat

En koud. Dat was het vandaag, het grootste deel van de dag. Tussen de hagelbuien en windvlagen door scheen wel af en toe de zon, maar ook dan was het niet aangenaam buiten. Ik heb het echt wel een beetje gehad met die kille noordenwind, moet ik zeggen.

Maar goed, tussen de buien door toch maar even op de tuin wezen kijken hoe het ervoor staat. Van de week heb ik nieuwe sugarsnaps gezaaid, aangezien de slakken sneller konden eten dan dat de plantjes konden groeien... ik hoopte stiekem al wat boven de grond te zien, maar dat is natuurlijk nog te vroeg. Wat wel al boven de grond komt in het sugarsnaps-bed zijn overgebleven aardappeltjes van vorig jaar! Die moeten we dus nog maar even uitgraven, als het een keer weer echt tuinweer is.



Onze eigen aardappels lijken zich goed hersteld te hebben na de nachtvorst van vorige week; hier en daar een beschadigd blad, maar die plukken we wel weg. Ze groeien goed in elk geval. Ook de eerste late aardappels laten al hier en daar een bovengronds toefje groen zien, dat gaat ook de goede kant op dus.



Niet alle wortels zijn even enthousiast opgekomen, helaas. daar zullen we nog wel hier en daar wat bij moeten zaaien. De rapen doen het wel leuk, en de bietjes beginnen ook goed zichtbaar te worden. Eindelijk, mag ik wel zeggen :) Ondanks alles warmt de grond natuurlijk toch wel op, intussen.
Maar het is nog niet zo ver dat ik m'n tomaten al in de volle grond durf te zetten. Dan moet ik het eerst zelf een beetje aangenaam vinden, buiten. Dus die moeten nog maar even volhouden, in de koude bak.

zaterdag 12 mei 2012

Broeds


Een van de kipjes, Blauw (ze heten Rood, Groen en Blauw, naar de kleur van hun tie-wrap), was de laatste dagen niet haarzelf. Ze was niet echt geinteresseerd in eten, liep niet met de andere kipjes mee, en leek wat trager dan de anderen.  Ik vond ook niet elke dag van alle dames een ei, en begon me al een beetje zorgen te maken, maar ik kon er niet echt de vinger op leggen wat er nou aan de hand was. Totdat ik de dames gisteren aan het eind van de middag pas losliet. Rood en Groen renden zo snel als ze konden richting tuinhek, om lekker buiten te gaan scharrelen. Zoniet Blauw, die ging mompelend de andere kant op, verdween in de kerria, en kwam er niet meer uit vandaan. Je zag haar uit de verte echt niet zitten, vandaar dat het me eerder niet was opgevallen.


Toen ik daar polshoogte ging nemen, zat ze prinsheerlijk in een kuiltje tegen de schutting aan. Ze keek nogal verstoord, dus ik heb haar eerst maar even laten zitten, en ben op internet gaan opzoeken wat te doen met een broedse hoen. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze al haar energie in broeden op onbevruchte eieren steekt, daar hebben we niets aan. Als er nou nog kuikentjes uit zouden komen, maar dat lijkt me uitgesloten, of er zou nog iemand in de wijk moeten zijn die zijn haan los liet lopen...

Affijn, de adviezen waren duidelijk: eieren weghalen en het nestje ruimen. En dan in de gaten houden of ze niet ergens een nieuw nest bouwt, desnoods door haar apart te zetten in een bench. Nou, dat laatste lijkt me eerst nog niet nodig, eerst maar eens zien hoe ze reageert als ik dit nest weghaal. Toen de dames op stok gingen kwam Blauw ook gewoon weer binnen (zo heftig is de drang dus ook weer niet), en heb ik de eieren die er lagen geraapt. Ik heb de eieren maar weggedaan, het lijkt me niet bevorderlijk voor de houdbaarheid dat ze enkele dagen onder een warme kip gelegen hebben. Het waren er gelukkig nog maar twee, want de meeste dagen liet ik ze pas los nadat er gelegd was. Vanmorgen had mevrouw nog niet gelegd, maar ik heb haar toch maar losgelaten met de andere twee. Ze lopen weer gezellig met z'n drietjes, dus tot nu toe lijkt ze er niet heel rouwig om dat de eitjes weg zijn. Maar een vers ei heb ik ook nog niet van haar gezien...


woensdag 9 mei 2012

Wordless Wednesday

Nouja, bijna wordless dan :)
Met het regenachtige weer van de laatste dagen ben ik bar weinig in de tuin geweest. Weinig te melden dus. Gelukkig groeit alles wel gewoon lekker door, daarom snel wat foto's.


aalbessen in wording
vanaf deze week: sla uit eigen tuin!
geen idee wie dit heeft gedaan... snel de rest oogsten!
eerste doperwtenbloesems verschijnen
blauwe bes

woensdag 2 mei 2012

Verbrand

Ik ben vanmorgen twee uurtjes op de tuin aan het werk geweest, en ik zie zo rood als een kreeft... het is in dit land ook wel altijd van het ene uiterste in het andere, vorige week was 't net november, en nu lijkt het wel zomer! Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk dat het nu eindelijk mooi weer is, maar ik was nog niet helemaal geacclimatiseerd... Maar snel een fles anti-zonnebrand op de tuin leggen, van de week.

Okee, wat heb ik allemaal voor nuttigs gedaan in de tussentijd: vorige week op de valreep nog even schorseneren gezaaid, knolselderij geplant en een paar kroppen sla (lollo rosso en bionda) in de volle grond gezet. Hier thuis twee pluggboxen vol afrikaantjes gezaaid, een box met kleine gele, van die klassieke afrikaantjes, en een box met enkelbloemig gemengde soorten.Die kunnen straks tussen de groenten, goed voor de bijen en tegen de aaltjes.


Vanmorgen op de tuin ben ik begonnen met het tuinvlies van de tunneltjes te halen... mooi spul, beschermt je groentjes tegen kou, felle zon, harde wind... dus dachten de slakken dat dat ook wel een mooi plekje voor hen was. Uit het ene bed haalde ik wel honderd (!) slakken! Onder het vlies van de sugar snaps nog ongeveer zoveel, en in het laatste koolbed viel het gelukkig wat mee. Nou hadden ze daar ook de meeste kolen al op, daar kan het ook mee te maken hebben. Hoe verder bij de haag vandaan, hoe minder slakken, dat zou ook invloed kunnen hebben.
Affijn, het moge duidelijk zijn dat alle betrokken slakken inmiddels zijn vernietigd, heel ecologisch, platgestampt en ondergespit.

Vervolgens alle bedden geschoffeld en onkruid geraapt, die liggen er weer aardig bij. Rond de composthoop heb ik oostindische kers gezaaid, dan lijkt het daar straks ook wat gezelliger. Misschien plant ik ook nog wel een pompoen bovenop de hoop, dat moet wel goede resultaten geven. Moet wel eerst ijsheiligen voorbij zijn... hoewel je van dit weer ook al snel overmoedig wordt...ik hoop op een lange, warme zomer.