woensdag 28 maart 2012

Baby-prei

Vanmiddag heb ik de baby-preitjes uit elkaar gefrummeld en ieder voor zich in een plugplaat gezet, wat een karwei zeg! Gelukkig had ik er mooi weer bij... Hier zie je ze alle 123 (!), met op de achtergrond een volwassen exemplaar, zodat ze weten wat de bedoeling is :)


Door drukte ben ik niet er niet aan toegekomen om iets op de tuin te doen, terwijl daar toch eigenlijk hard ingegrepen moet gaan worden wat het onkruid betreft... misschien zondag, als het weer een beetje lekker blijft. De eerste tuinbonen komen al boven piepen, net als de gele wortels en hier en daar een bietje.

zondag 25 maart 2012

Tomaten


Tja, ook de tomaten begonnen de pluggbox uit te groeien, en waren dus hoognodig aan een groter potje toe. Omdat ik gistermiddag nog helemaal "in the flow" was, heb ik dat maar direct aangepakt. Eerst heel veel potjes afgespoeld in een emmer water met een drupje chloor, en klaargezet op de tuintafel. De zon was daar intussen weg, zodat ik niet bang hoefde te zijn dat de wortels uit zouden drogen ofzo.

De pluggbox heeft 49 cellen, en in elke cel had ik twee zaadjes gezaaid. Na opkomst heb ik van die twee er steeds eentje weggeknipt. Helaas waren in sommige cellen geen van beide zaadjes gekiemd, en in alle andere juist allebei. Ik had maar liefst 46 plantjes over, dat waren weer een hoop potjes om te spoelen dus. De potjes heb ik met een benzinestift genummerd met 1 t/m 7, zodat ik de soorten straks ook nog uit elkaar kan houden. (hopelijk, want het is wel zwart op zwart :))



Bij de vorige verpot-actie had ik al geleerd dat je eerst het nog aanwezige water in de onderschaal weg moet gieten, voordat je de box omlaag duwt. Dat dus maar eerst gedaan. Daarna de box stevig omlaag gedrukt, en kijk eens hoe mooi de pluggen er dan uitkomen:


Elke plug overgezet in een potje, waarbij ik ze net weer een stukje dieper heb gezet dan voorheen. Op die manier kunnen er nog meer wortels uitgroeien. Steeds als ik klaar was met een rijtje/soort, heb ik de potjes in een bak water gezet zodat ze zich van onderen af goed vol konden zuigen.


Terwijl de laatste plantjes vochtig stonden te worden, heb ik de sla uit de koude bak overgeplant naar de bakken "buiten", zodat er hopelijk genoeg ruimte zou ontstaan voor alle tomaten. Nou, dat lukte maar net! Maar, na ongeveer anderhalf uur was dit het resultaat: een koude bak vol tomatenplantjes!


Nog even "for the record":
  • 6 planten "Marmande"
  • 5 planten "Margit" (van de Hongaarse buurvrouw, zelf gewonnen zaad)
  • 7 planten "San Marzano"
  • 7 planten "Italiaanse Roma"
  • 14 planten "Novosadski Jabucar"
  • 7 planten "Tiny Tim", dat zijn die kleintjes aan de rechterkant :)
En een sla-bedje wat er ook niet beroerd uitziet, al zeg ik het zelf:



zaterdag 24 maart 2012

Weekend

Vroege aardappels


Gistermiddag was het nog zulk lekker weer toen ik uit m'n werk kwam, dat ik maar even een tussenstop bij de tuin heb gemaakt. In een half uurtje had ik de laatste twee paadjes af, dus vanmorgen waren we klaar voor het èchte werk. En we hebben weer flink wat gedaan: de vroege aardappels zijn gepoot, twee hele bedden staan intussen vol met paarse broccoli (die was vorige week al geplant), groene broccoli, bloemkool en spitskool. Om ze te beschermen tegen de nog koude nachten (en ook een beetje tegen de zon) hebben we er een vliestunneltje over gezet. De krul- en gewone andijvieplantjes hebben ook een plekje gekregen. Er zijn nog wat rijtjes winterwortel gezaaid, en een paar rijtjes gele bietjes. Daarna hebben we nog een constructie gemaakt van bamboestokken voor de sugarsnaps, want die beginnen al boven de grond te komen. Er moeten nog wat stokken overdwars, maar ze waren op. :) Voorlopig zijn de plantjes toch nog niet zo hoog... Rond twaalven was ik weer thuis, klaar voor de rest van het weekend. Meer daarover morgen :)

Lijkt al heel wat he!

donderdag 22 maart 2012

Kipjes


Vanmorgen vroeg een restje mie gevoerd aan de dames... kijk ze genieten!

woensdag 21 maart 2012

Lente!!!

om half tien 's ochtends al 16 graden!

Het is echt lente vandaag! Wat een lekker weer... de hele ochtend op de tuin gewerkt, weer drie paden aangelegd, en de snippers gehaald voor nog twee. Na die laatste twee liggen dan straks alle paden, mooi op tijd klaar dus, dan hoeven we daar in elk geval niet te wieden.

paarse broccoli geplant


De plantjes van de kweker waren er nog niet, die gaan dus zaterdag pas de grond in. Mijn eigen paarse broccoli's heb ik wel uitgeplant, onder een tunneltje van vliesdoek voor het geval het toch nog koud wordt 's nachts.
Nog twee rijtjes paarse wortels, en drie rijtjes rode wortels gezaaid, alles een keer goed begieterd, en toen was het bijna twaalf uur.
Toen lekker in de zon een kopje koffie gedronken bij Marlous, en daarna snel naar huis om daar nog even de handen uit de mouwen te steken...ik werk toch liever in de tuin dan in huis hoor... :) Maar: de was kon buiten gehangen worden, dat dan weer wel. Ook in het huishouden dus een beetje lente.

sugarsnaps onder vlies, en broccoli in de tunnel

maandag 19 maart 2012

Potjes


De kolen en slaplantjes in de pluggbox moesten hoognodig opgepot worden, maar aangezien ik vorig jaar heel veel stekjes had weggegeven, had ik niet meer voldoende potten... gelukkig bood marktplaats redding, zondagmiddag heb ik een halve kofferbak vol P7 en P9 potjes gescoord zodat ik weer verder kon. Vanmiddag dus maar even de handen uit de mouwen gestoken: 47 plantjes opgepot. Toen had ik het ook wel weer even gehad hoor! Ik stond natuurlijk weer net te laag te werken, met als gevolg last van m'n rug... daar kom je altijd net te laat achter he!
 't Wordt ook aardig vol weer, onder de lampen zo. Maar het is de komende paar nachten vrij koud, dus ik houd ze nog maar even binnen, anders is de schok misschien te groot. Zou zonde zijn als het nu mis ging natuurlijk!


In de koude bak wordt het ook echt harstikke vol intussen, hoog tijd dat daar wat van naar de tuin gaat. 't Is ook maar een klein bakje natuurlijk... De paarse broccoli's zijn echt al groot aan het worden, de spruiten en kohlrabi's kunnen nog wel even.
Komende woensdag komen ook de plantjes die we besteld hebben, dus dan kunnen we wel het een en ander in de grond stoppen. Het begint nu echt een beetje te lopen, met het zaaien en planten, lekker.

woensdag 14 maart 2012

Eten uit de tuin!


Nouja, uit een tuin in ieder geval :) Vanmorgen was ik even op de tuin en toen kreeg ik zomaar een tas vol schorseneren mee van de overbuurman! Ik vind schorseneren heerlijk, maar tot nog toe had ik ze nog nooit "in het wild" gezien, alleen in pot. Het was inderdaad een hele klus om ze schoon te maken, maar ze staan nu in een pan water-met-scheutje-azijn te wachten tot ze verder worden bereid. Jammer dat we nog geen nieuwe aardappeltjes erbij hebben...

En kijk eens wie ik tegenkwam bij het schoonmaken: een dikke groene rups. Hij ging er snel vandoor, maar intussen heeft een van de kippen hem opgepeuzeld...

zondag 11 maart 2012

Uitje d'r bij?

Twee kilo plantuitjes hadden we besteld. Dat blijken er echt best veel te zijn, tenminste, daar kwamen we achter toen we ze vanmorgen gingen planten. We hebben ze in bed 5 gezet, tussen de voor- en de najaarsknoflook, en de rest om en om in het bed waar we de wortels hebben gezaaid. Dus steeds twee rijen wortels, twee rijen ui. Dat schijnt te helpen tegen wortel- en uienvliegen, want die raken volledig in de war daarvan... Althans, dat lees ik zo hier en daar. Kan in elk geval geen kwaad. Nu hebben we nog een handvol uitjes over, die gaan in de sfg's. Hebben we daar tenminste ook nog wat staan.

Daarnaast hebben we een heleboel bedden netjes omgespit en aangeharkt, zodat ze klaar zijn om straks bezaaid/beplant te worden. Het bed voor de sugarsnaps  (bed 17) ligt ook helemaal klaar, maar ik was vergeten de zaadjes in de week te zetten... en met een week van lekker zonnig, maar dus ook droog weer voor de boeg, hebben ze dat extra vocht wel nodig, denk ik. Het bakje met de wekende zaadjes staat nu in de kist, ik ga vanavond wel even kijken of ze al voldoende volgezogen zijn, en dan stop ik ze alsnog in de grond. Kan ik meteen de bamboestokken meenemen, die pasten vanmorgen niet in de auto. :)


De kist heeft een slot gekregen, en al het gereedschap ligt er nu in. Dat geeft thuis een hoop ruimte, maar het is vooral fijn dat we nu zonder voorbereiding naar de tuin kunt gaan (op de fiets! Want de handen hebben we nu weer vrij!) en dan meteen iets kunnen doen. Op die manier is het goed te doen om op weg van werk naar huis even snel een bedje te wieden ofzo.
Hij zit goed trouwens, de kist. We hebben heerlijk in het zonnetje gezeten, te genieten van het uitzicht op de tuin die steeds meer vorm krijgt. Als we straks niets meer te doen hebben (keep dreaming), gaan we gewoon hele middagen thee zitten leuten daar. Wat is het toch lekker om buiten bezig te zijn, met dit weer. Vinden de beestjes ook, geloof ik, want we kwamen heel wat lieveheersbeestjes tegen, en zelfs al een paar bijen!



Thuisgekomen heb ik de rabarber maar eens onder handen genomen, daar kwamen echt handenvol kweekwortels uit. Ik hoop dan ook maar dat ik nu alles er tussenuit heb gekregen... voor de zekerheid heb ik hem toch maar niet in de volle grond gezet, maar in een van de bakken die ik voorheen voor de aardappels gebruikte. Een tweede bak eroverheen gezet om 'm een beetje te bleken, en klaar was Klara weer. Ik ben nu helemaal rozig, ga lekker genieten van een rustige middag op de bank...of misschien zelfs wel op een tuinstoel in een beschut hoekje in de zon.

zaterdag 10 maart 2012

Kist

Nou, we waren mooi op tijd, met het egaliseren en beschoeien vorige week. Want donderdagmiddag kreeg ik een telefoontje dat onze kist klaar was, en ze zouden hem meteen wel even op de tuin zetten voor ons... Na m'n werk dus meteen maar even wezen kijken hoe hij uitgevallen was. Snel een fotootje gemaakt vanaf het pad, lijkt maar klein he! Van dichtbij is hij groter :), zo'n 2,5 meter lang, dus daar past een hoop in. Morgen gaan we er even een slot op zetten, en dan kan ons gereedschap erin. En de bonus: hij is precies op zithoogte!

Bij de composthoop lag ook ineens een hele stapel tunnelboogjes, vast van de overbuurman... die zei laatst al dat hij er meer dan genoeg had. Echt geweldig, zulke behulpzame buren!

Eens zien, wat heb ik verder deze week gedaan. Oh ja, het is gelukt om de spruiten en kohlrabi's uit de pluggbox te krijgen, en ze op te potten. Was nog best lastig, om de plugjes er goed uit te krijgen zonder die van de paprika's te verstoren, maar met enig geklungel is het gelukt.  Ze staan nu nog bij te komen onder de lampen, maar morgen gaan ze naar de koude bak. 't Is tenslotte zulk lekker weer!
't Wordt trouwens wel vol in de koude bak, hoog tijd dat we die broccoli's in de volle grond gaan zetten... even opzoeken of dat al kan. De sla wordt ook al mooi groot, wie weet heb ik al wel een kropje met pasen!


In het kader van duurzamer leven was ik al een tijdje op zoek naar een varkenshouder waar ik een half (of heel) scharrelvarken kon kopen, maar uiteraard wilde ik dat niet aan de andere kant van het land doen. Nu vond ik laatst zomaar iemand hier net buiten Assen,  Country Smile Scharrelvarkens. Zij fokken elk jaar een paar biggen op tot ze een kilo of honderd wegen, en dan worden ze geslacht. Het vlees heeft geen eko-label, maar de dieren worden heel natuurlijk gehouden, en hebben het wellicht beter dan varkens in de grootschaliger bio-veeteelt. Woensdagmiddag ben ik er even wezen kijken. De biggen lopen daar lekker met z'n zessen in een grote wei (nouja, omgewoelde wei), hebben een grote stal tot hun beschikking en hebben het beregezellig samen. Dat moet wel lekker vlees opleveren!


Zijn ze niet schattig? Ze waren ook erg nieuwsgierig, we werden haast van de voeten gelopen door ze, en aan alle kanten besnuffeld en beknabbeld. Over een half jaartje zijn ze een stukje groter (waarschijnlijk ook iets minder schattig), en dan veranderen ze in een vriezer vol karbonaadjes, speklapjes en hammen... Ik ben me al een beetje aan het inlezen wat ik kan gaan doen met de minder voor de hand liggende onderdelen die ook bij een half varken horen,  Nog tips, iemand?

maandag 5 maart 2012

Leermomentje

Als je je pluggbox volzet met zaadjes, kies dan soorten die ongeveer even lang in de box kunnen blijven :)


De spruitjes en kohlrabi moeten echt verspeend en kouder geplaatst worden, maar de paprika's beginnen pas nu te ontkiemen....  niet goed bij nagedacht dus. Vanavond maar een poging doen om ze  eruit te halen zonder de paprika's en de basilicum te storen. Moet mogelijk zijn...

En dit vond ik in de garage: de rabarber die eerst nog niet de grond in kon omdat die bevroren was, en nu nog steeds niet omdat ik nog geen tijd heb om de kweek er tussenuit te zoeken, is begonnen met uitlopen. Het is lekker donker daar, dus dat worden vast mooi gebleekte stelen. Ik zal ze wat aarde met voeding geven, een dezer dagen. Wel mooie kleuren he!

zondag 4 maart 2012

Wow

Vanmorgen zijn Marlous en ik samen op de tuin bezig geweest, en eerlijk waar, we zijn beretrots over wat we allemaal gedaan hebben :) We zijn echt enorm opgeschoten:
  • Het hele aardappelbed is omgezet, en daar kwam nog een halve vuilniszak aan kweek uit;
  • De doodgevroren tuinbonenplantjes zijn ondergespit, en er zijn nieuwe tuinbonen gezaaid;
  • Alle paden aan de linkerkant van de tuin zijn af!
  • De helft van de paadjes aan de rechterkant  is ook af;
  • De beschoeiing van de slootkant zit erin;
  • De plek waar de gereedschapskist moet komen is vlak en vrijwel waterpas;
  • Het bed van de rabarber is kweek-vrij, en klaargemaakt om verder als zaaibed in gebruik te nemen;
  • In bed 3 hebben we twee rijtjes "gewone" wortels gezaaid;
  • In bed 4 hebben we gele bietjes en tuinrapen gezaaid;
  • In bed 5 hebben we de voorjaarsknoflook geplant.
En we hebben bijgekletst met de overbuurman,  die erop aandrong dat we echt al onze spullen zolang in zijn schuurtje mochten zetten. Dat heb ik dan ook maar weer gedaan, scheelt een hoop gesjouw. Die spitvork gebruik ik thuis toch niet :)

Lekker productieve ochtend, dus. En lekker de hele middag nog voor me!

donderdag 1 maart 2012

Maart

Het is vandaag 1 maart, de Lentemaand.  Hoog tijd dus om alle pakjes waarop staat "zaaien vanaf maart" open te maken. :) Dat heb ik dus maar gedaan. Er is weer een hele pluggbox gevuld met kolen en sla:

1: Spitskool "Winnigstadt"
2: Bloemkool "Snowball"
3: Andijvie "Nuance"
4: Savoyekool "Winterkoning"
5: Spruitjes "Groninger"
6: Krulsla "Lollo Bionda"
7: Krulsla "Lollo Rossa"

En omdat ik in de Velt-kalender (download 'm hier) zag dat het al tijd was voor de laatste zaai voor zomerprei, heb ik nog snel een eerste zaai gedaan. In het verleden had ik niet zo'n succes met de prei, ik denk dat ze het in de volle grond beter doen dan in de relatief losse grond in de sfg. Afwachten maar.

Daarnaast ben ik een paar uurtjes op de tuin geweest, om alvast een beginnetje te maken met het egaliseren van een stukje grond. We hebben namelijk een gereedschapskist besteld, die een dezer dagen wel klaar zal zijn. En die moet wel een beetje netjes kunnen staan natuurlijk.
Er moet een klein stukje weggeschept worden, aan de andere kant moet een kuil gevuld, en de rand van het slootje moet verstevigd worden. Ik heb al een paar paaltjes in de grond gezet, van het weekend gaan we daar planken tegenaan zetten die dan het "afkalven" van de slootrand moeten beperken. Hopen dat het een beetje lekker weer wordt, van 't weekend.