donderdag 30 juni 2011

ochtendje tuinieren bij een ander

Gister een paar uur helpen wieden op de volkstuin van een kennis, (leuk, een volkstuin! ik wil ook!), lekker met je handen in de volle grond, heerlijk... is toch duidelijk anders dan zo'n square foot garden. En wat een hoop ruimte heb je dan op zo'n lapje grond, wat kun je daar veel kwijt! Ik twijfel al een tijdje, ben bang dat ik er eigenlijk niet genoeg tijd voor heb, maar nu twijfel ik nog harder. Ik heb me al wel vast op de wachtlijst laten plaatsen in elk geval... wordt vervolgd.

Affijn, als dank voor de hulp kreeg ik de fietstassen vol verse groentjes mee naar huis, 3 soorten sla, rucola, broccoli en wortels. En van een andere volkstuinier waar we langs fietsten kreeg ik ook nog eens twee schitterende komkommers mee... ik ben haast voor de hele week voorzien van groente, heerlijk!
Thuis de boel op de tuintafel gelegd om snel een fotootje te maken, poes kwam meteen kijken wat dat voor interessants was....toen ik terugkwam met de camera lag ze prinsheerlijk in het wortelloof,  ze was er niet meer uit te slaan! Is ze niet schattig?
In mijn eigen tuintje gaat het ook gestaag, de tomaten maken hier en daar al vruchten, er hangen drie komkommertjes te groeien, de augurk bloeit, maar groeit nog niet zo hard. 't Is ook een Hongaarse soort, daar hebben ze een heel ander tempo... :) De paprika's zijn ook Hongaars, en die schieten inderdaad ook niet erg op. De hollandse paprika (plant uit het tuincentrum) doet het daarentegen al wel aardig, daar hangt zowaar al een paprikaatje aan:

En verder zijn de sugarsnaps haast uitgeproduceerd, die kunnen dus binnekort gerooid zodat die vier vakken vrijkomen. De spitskolen zijn een kooltje aan het maken, de uien en bieten beginnen lekker volume te krijgen, de boontjes zijn goed opgekomen, maar die moeten nu even doorzetten.... ook daar ligt poes graag bovenop (lekker warm in de zon en goed zicht op de kippenren), dus daar heb ik nu een soortement van tunneltje boven gemaakt, anders wordt het niets natuurlijk. En ik heb weer sla en rucola gezaaid. Affijn, ik rommel lekker aan in de tuin dus.

zondag 19 juni 2011

nieuw groentebedje

Omdat de kippen vorig weekend onder het gaas door waren gegraven, heb ik besloten om ze dit in het vervolg maar wat moeilijker te maken. Aan de buitenkant van de ren, tegen het gaas aan, heb ik daarom een verhoogd bed geplaats. De breedte was precies 2.40 m, dus dat was makkelijk met planken kopen. Allen de zijkanten moest ik even op maat zagen. Vanwege het feit dat ik de regenpijp niet zo makkelijk kan verplaatsen is de breedte net iets minder dan de geplande 60 cm. geworden. Nu heb ik er dus weer 16 square foot aan tuin bij....Het mengen van de grond heb ik aan de dames overgelaten, dat was dan meteen de enige en laatste keer dat ze erin mochten :) Hier zie je ze bezig, het was in een mum van tijd gemengd!
Vervolgens heb ik de helft opnieuw ingezaaid met bonen, en afgedekt met vliesdoek tegen de ander vogels. In de andere helft staan een paprika, mungbonen die ik van Marlous kreeg, een bloemkool en een Tigerella-tomaat die nog in een pot stonden, en wat nieuwe icebergsla.Ohja, en stengeluitjes, ook van Marlous. De kiwibes die in de hoek naast de regenpijp staat heb ik gewoon laten staan, die heeft nu het verste hoekje gekregen. Voor een beetje kleur heb daarbij in het vak een petunia gezet. Nu ziet het er zo uit, netjes he!


Zie je wel

Het was ook wel te verwachten dat ik niet snel weer aan bloggen toe zou komen :). Het was een drukke tweede helft van de week, eerst weer alles op orde krijgen in huis, gewoon aan het werk en naar school, vrijdag een kind op basketballkampt gestuurd en zaterdag de hele dag wezen klussen bij mijn broertje. En bovenop dit alles is het eigenlijk de hele week al snertweer...en het ziet er niet naar uit dat het snel veel beter wordt. De temperaturen zijn best oke, maar het blijft de komende tijd regenen, zegt men. Ik hoop maar dat de aardappels en tomaten dat overleven, want het zijn wel schimmelvriendelijke omstandigheden zo. Goed in de gaten houden dus.


De keiharde regen heeft de meeste bloemen van m'n bolletjes-courgette-plant afgerukt, zonde he. Links een "before"-foto van vandeweek, rechts het zielige resultaat nu. Het waren wel allemaal mannelijke bloemen, dat verzacht de pijn een beetje... nu maar hopen dat er nog genoeg nieuwe (vrouwelijke) bloemen aankomen. Op zich mag de plant ook eerst nog wel wat groeien alvorens tot vruchtvorming over te gaan.

dinsdag 14 juni 2011

Terug van weggeweest

Na een lang weekend Parijs kwamen we net redelijk uitgeput weer thuis, we hebben genoten, maar we zijn nu wel een beetje op. Natuurlijk eerst de katten en kipjes begroet, en gekeken hoe de tuin erbij stond... nou, dat viel plaatselijk een beetje tegen, blijkbaar konden de kippen het niet langer aanzien hoe de andijvie vlak naast hun gaas stond te groeien, en zijn ze onder het gaas door gegraven... met als gevolg een heel leeg perceeltje:
Het enig wat er nog staat is een steel van een bloemkoolplant, wat sprieten van een majoraan en de compleet kaalgevreten hoofdtak van de kiwibes... Die laatste heb ik op hoop van zegen maar weer in de trellis gehangen, wie weet... en de rest is natuurlijk gewoon opnieuw te zaaien (het is alvast mooi omgespit, tenslotte), maar het is wel jammer. Straks maar even kijken of ik nog opnieuw boontjes kan zaaien, of, als het daarvoor te laat is, kijken wat er wel nog de grond in kan. De kippen waren geloof ik wel blij dat we er weer waren, dat dan weer wel.

Er waren gelukkig ook leuke dingen in de tuin: er groeien nog steeds twee (ja: 2) blauwe bessen aan de struik, de pas uitgeplante paprika's lijken het goed te doen, de framboos heeft al een paar trosjes vruchten die aan het kleuren zijn, een van de bloemkoolplanten is zowaar een kooltje aan het maken, en de courgette is ook goed bezig.
Van zowel bloemkool als courgette heb ik vorig jaar niets kunnen oogsten dankzij de slakken, dus tot nog toe is het resultaat dit jaar al beter. Ik hoop dat het hier niet bij blijft, fingers crossed!

Intussen is het buiten donker, de kinders liggen in bed, en de wasmachine draait... ik pak zo lekker nog een kopje thee, en dan vind ik het ook wel goed voor vandaag. Morgen, of (ik ken mezelf) misschien later, maar in elk geval snel, meer over Parijs en al het moois wat we daar gezien hebben. En ook over wat we nog niet hebben kunnen zien en waar we zeker voor teruggaan... maar goed, dat dus later.

woensdag 8 juni 2011

Voordat ik de kippen terug in het hok moest jagen had ik nog willen vertellen hoe handig ze zijn... die kippen dus. Ik ben op het moment (weer) bezig al het gras en onkruid tussen de stenen vandaan te halen, en dankzij de kipjes wordt dit in elk geval mooi kort gehouden. Het ziet er al met al niet eens zo storend uit dit jaar... al is het mooier als de voegen gewoon leeg zijn natuurlijk. Daarnaast maken ze overal in de tuin de grond lekker los (ja, dus OOK tussen de sla, wat niet de bedoeling was), vreten ze slakken en ander ongedierte wat ze tegenkomen op (helaas ook nuttige dieren, zoals regenwormen, maar alla), en ze bemesten tijdens het scharrelen de tuin...Tel daarbij op dat we elke dag drie eitjes uit het hok halen en je begrijpt wel dat het harstikke leuk is, zo'n stelletje kippen! Hierboven zie je een van de dames aan het werk...

Rupsen en multifunctionele grondbewerkers

't waren weer drukke tijden, de laatste weken hier. Kort na mijn laatste blog was ik jarig, dus weinig tijd voor tuin en des te meer voor lekker koken en gezellige dingen doen met vrienden en familie. Het weekend van mijn verjaardag regende het zo'n beetje continu (goed voor de tuin!!! minder leuk als je veel visite hebt...) dus weinig buiten geweest. Toen het eenmaal een beetje droog was deed ik een snelle check-up, en ontdekte ik bloemkool- en broccoliplanten met honderden gaatjes erin: rupsen!!!
Als je de foto vergroot zie je ze zitten; wel honderden mini-spanrupsjes zaten zich gezellig vol te vreten op de onderkant van de bladeren. Ik heb ze met zachte hand in een bakje sop gedaan, dan maar geen vlinders :) Je gaat toch heel anders tegen allerlei insecten aankijken, als je groenten verbouwt. Zo houd ik helemaal niet van spinnen, maar dat er in m'n SFG's tientallen rondrennen kan ik alleen maar toejuichen. En vlinders zijn van harte welkom, maar wel graag aan de andere kant van de tuin, bij de budleija ofzo. Maar denk er niet aan om eitjes te leggen! Afijn, de bloemkolen zijn weer gered, ik heb sindsdien geen rupsen meer aangetroffen.

Mede door het vochtige weer van de laatste dagen, en de prima groeitemperaturen zijn de andijvies alweer aardig aan het opkleuteren. Wie weet worden dat ergens dit jaar dus toch nog mooie kroppen, en kunnen ze alsnog naar de kippen. Het scheelt dat ik nu hekjes om de groente heen heb staan :)
Dat getypt hebbende moest ik zojuist de kippen uit m'n sla jagen omdat ze tussen de hekjes door waren gegaan.... leerpuntje: hekjes hebben alleen zin als je ze dicht doet.

Weet je nog, die mooie foto van de lollo rosso laatst? Zo ziet het er nu uit: