woensdag 25 mei 2011

eind mei

't Is weer hoog tijd voor een update, ik kom er steeds niet aan toe... als het mooi weer is, ben ik buiten (met deze droogte moet ik ook regelmatig water geven enzo), en als het minder mooi weer is heb ik binnen meestal genoeg te doen wat ik bij het mooie weer heb nagelaten :)


In de tuin groeit alles wel lekker, de aardappelplanten zijn enorm en weelderig, en onttrekken de rest haast volledig aan het zicht. Voordeel is dat ze de sla lekker veel schaduw bieden, dus die doet het ook prima, vooral de lollo rosso blijkt ook erg fotogeniek te zijn (vooral als je 'm wat groter bekijkt, klik er maar eens op):
daarnaast is 'ie ook nog erg lekker, net als z'n blonde soortgenoot, de salanova (sla met kluit van c1000, die het maanden uithoudt in de tuin) en de iceberg-die-eikeblad-bleek-te-zijn. We eten dus vrijwel dagelijks sla uit de tuin, van elke krop een blaadje levert zo een schaal vol op. Er zijn kroppen bij waarvan we al sinds pasen eten, die staan intussen echt op een stammetje, heel grappig ziet dat eruit. De meeste tomatenplanten staan inmiddels ook op hun definitieve plaats, twee staan er nog in een pot te wachten tot hun toegewezen vakje geoogst is (pluksla en radijsjes, duurt niet lang meer!), gelukkig lijken ze het in de pot ook prima te doen. Over het midden van de grote SFGbak heb ik een klimnet gehangen, zodat de grote tomatenplanten daar straks steun aan kunnen hebben. En in de tussentijd kunnen de sugarsnaps er ook gebruik van maken, ik hoop maar dat ze dat doen. Vogels hadden aardig wat zaden uit de grond gehaald, dus ik heb op de lege plekjes vorige week maar nieuwe zaadjes in de grond gedrukt, in de hoop dat dat nog op tijd was. Vanmiddag zag ik hier en daar alweer wat groens boven komen, dus wie weet. Aan de planten die wel direct goed gingen zitten inmiddels al de eerste peulen...ben benieuwd of we er net zo veel krijgen als vorig jaar! (ik hoop het maar!)
In de achterste vakken van de koude bak (die al even zonder deksel staat) staan een komkommer, 2 white wonder augurken en een romatomaat. In de vakken ervoor staan de opgepotte tomaten nog te wachten, en er groeien nog wat radijzen. Zodra de radijzen geoogst zijn, wil ik de bak ophogen zodat de planten meer grond om in te groeien hebben, hij is nu vrij ondiep. Ik neem aan dat ik de tomaat en komkommer/augurken wel gewoon kan "aanaarden" zonder dat ze daar last van krijgen. (En anders kom ik daar vanzelf achter...al doende leert men).


Tussen de bonenstaken had ik een aantal andijvies geplant, met het idee om daar de kippen mee te verwennen. Nou houden kippen erg van andijvie, dus als ze even hun gang kunnen gaan vreten ze de planten helemaal weg, volgens mij heb ik daar al eens wat over geschreven. Nou, na de vorige schranspartij waren alle kroppen weer aardig bijgekomen, zie de linkerfoto.

De kippen hielden de kroppen echter ook goed in de gaten, zoals je op deze foto kunt zien,  dus nadat de dames vanmiddag even onbegeleid aan het scharrelen waren geweest, zagen de kroppen er ineens heel anders uit.....

Let wel, dit is een close-up van de krop die voorheen de grootste was, op de vorige foto zie je 'm naast de gele emmer.

Ik heb ze maar weer met zachte hand over het hek gegooid, en ze verteld dat ik niet boos was maar wel heel verdrietig, en dat het nu nog langer ging duren voordat ze hun kropjes andijvie kregen... maar ik geloof niet dat ze onder de indruk waren. Ach, het blijven kippen he.

maandag 2 mei 2011

Droog en winderig

Dus niet echt lekker tuinweer, de laatste paar dagen. Jammer, want ik ben de hele week vrij, en had dus lekker aan het werk gewild. Gelukkig groeien de groentjes gewoon lekker door, met elke dag een sproeibeurt houden ze het prima uit in de bakken. Vanwege het aanhoudende mooie weer heb ik laatst al een paar tomatenplanten in de bak geplant, die waren er qua formaat wel aan toe om uit de pot te gaan. En aangezien de Tigerella's goed aangeslagen waren, heb ik in geval van plotselinge nachtvorst nog wel een paar planten op reserve. Hier staan wat plantjes achter het bijkeukenraam: rechts twee moneymakers en een TinyTim, links meer Tigerella's en wat Uchiki Kuri-pompoenen.
We eten inmiddels al sinds een week dagelijks sla uit de tuin, aangevuld met spinazie en snijbiet. De radijsjes beginnen nu ook wat dikker te worden, dus die verwacht ik binnen een week ook wel te kunnen gaan oogsten. Ook van de kruiden kan ik af en toe al wat gebruiken, voornamelijk bieslook, shizo en laurier, want de rest is nog maar klein. Voor de komende nacht worden temperaturen rond de nu voorspeld, dus ik heb de kruidenbank ingepakt in vliesdoek, voor net dat beetje bescherming. De twee ronde-courgetteplanten die in pot staan (gescoord op koninginnedag) heb ik erbij onder de bank geschoven. Ook de boontjes die beginnen op te komen zitten onder vlies, maar dat was al om de verdamping een beetje tegen te gaan. Zonder vocht is het tenslotte moeilijk kiemen. Hier en daar heeft er intussen een plantje z'n koppie opgestoken, ben benieuwd hoeveel er nog volgen.
In het hoekje van de foto zie je dat ze vlak naast het gaas van de kippenren staan...als dat maar goed gaat! De kippen houden alles wat ik in de grond stop met argusogen in de gaten:
De andijvieplantjes die ze laatst tot de grond toe hadden kaalgevreten zijn gelukkig weer verder gegroeid, die beginnen alweer op een kropje te lijken. Had ik eigenlijk niet verwacht, dus dat valt weer mee. De minikiwi die ook in dat hoekje staat (vorig jaar geplant, dus is nog niet veel) heeft de winter overleefd, en zit inmiddels ook weer goed in het blad. Hij maakt ook nieuwe scheuten, dus dat belooft wat te worden. Ben benieuwd of ik er ooit vruchten aan krijg... de tijd zal het leren.

Het kruidenbed van vorig jaar heb ik vanmiddag ontmanteld; stenen weer opgeruimd, de gebruikte grondmix door de rest van de tuin geschoffeld, en ik heb er een blauwe bes geplant.Het plantgat heb ik eerst vrij diep uitgegraven, volgegooid met turf en mix, flink wat water erin laten lopen, en toen de struik geplant. Nou ja, struik... een stuk of 6 takjes zijn het, maar alla. Daarna een laag compost en dennenschors-mulch eromheen gelegd, en nou maar hopen dat het wat wordt. Hier een plaatje: