woensdag 28 april 2010

Eerste oogst!

Een hele schaal vol verse sla, en verser dan dit kun je het echt niet krijgen! En het mooiste is, je ziet niet eens dat er wat weg is uit de tuin...

Het was vandaag weer zulk heerlijk weer dat ik even dacht dat het al zomer was. Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb m'n paprikaplanten geplant. Ze werden al best groot (ik zag ook paprika-planten in het tuincentrum waar ik was om een paar nieuwe cloches te halen, en die waren kleiner dan de mijne...en een stuk duurder ook :)), dus ik dacht, ze kunnen wel in de tuin. Dan dek ik ze voorlopig 's nachts nog wel af. Met die nieuwe plastic cloches dus.
Hele handige dingetjes, met een ontluchtingsschuifje bovenop zodat je plantjes niet stikken bij warm weer. Per drie verpakt, dus het plaatje met de naam van de fabrikant en de streepjescode hadden ze best gewoon tussen twee cloches in kunnen stoppen. Maar nee, het was blijkbaar heel belangrijk dat dat papiertje op de juiste plaats zat, want ze hebben bij Nortene heel veel hele sterke lijm gebruikt om het vast te plakken. Dus heb ik nu twee cloches in de tuin staan, de derde ligt al enkele uren in een bak water. Het etiket was na een half uurtje al volledig opgelost, nu de lijm nog. Ik kan me zo vreselijk ergeren aan dat soort dingen!
En natuurlijk kan die cloche ook wel met lijmsporen in de tuin, maar dat vind ik dan weer geen gezicht. Dan had ik ook wel gewoon een colafles door kunnen knippen. Ik wil gewoon mooie, heldere, doorzichtige cloches. Zonder lijm. Zoals deze. 

maandag 26 april 2010

wie wat onthoudt, weet wat.

Toen we hier nog niet zo lang woonden, en ik nog niet helemaal wist wat ik met de tuin ging doen heb ik hier en daar tussen de andere planten wat kruiden geplant. tijm (die de boel volledig overnam), roosmarijn, bieslook, dropplant, enzovoorts. En zoals dat gaat, de ene plant overleeft, en de andere niet. De tijm was wat al te opdringerig, die heb ik op een gegeven moment weer uitgeschept en weggegeven. De dropplant die 60 cm hoog zou worden bleek wel anderhalve meter te halen op de plaats waar ik hem had gezet, dus die heeft ook het veld moeten ruimen. Was een beetje te hoog voor voor in de border. Anyway, deze plant hoort volgens mij ook bij de kruiden die ik ooit in dit perk geplant heb, maar doordat ie is gaan wandelen weet ik niet meer precies wat het is. En hij staat nu werkelijk overal... Het moet dus wel haast een munt-achtige zijn, gezien z'n enorme expansiedrang. Maar de munt-familie is zo groot...Afijn, hier een fotootje: wie kan me vertellen wat dit precies is? Wie het weet mag een heleboel stekjes komen uitsteken :)
(zelf  gok ik op ordinaire pepermunt, maar ik weet het gewoon niet zeker...)

zaterdag 24 april 2010

Zomer in aantocht!

Het is zaterdagochtend, stralend weer, en vanwege de sportactiviteiten van de kids zijn we al enige tijd op. Uitslapen zit er niet echt meer in, tegenwoordig, maar da's niet erg.
Gisteravond op de manege zag ik dat de eerste zwaluwen weer terug waren. Nou maakt een zwaluw natuurlijk nog geen zomer, maar het waren er echt meerdere! Dus ik heb net de weerberichten voor de komende tijd maar eens bekeken, en volgens mij is het nu inderdaad wel gebeurd met de nachtvorst. IJsheiligen is pas over drie weken, maar ik denk toch dat ik het ga wagen, en wat vruchtgroenten ga uitplanten. Als de tomaat en courgette geplant zijn, heb ik namelijk weer ruimte in de koude bak om de paprika's af te harden. Dat moet tenslotte ook een keer gebeuren. En aangezien het maar om een paar planten gaat, is het in geval van nood ook geen probleem om ze extra af te dekken, mocht het toch nog koud worden. Yep, ik denk dat ik dat maar ga doen.... kan nog mooi voor de boodschappen aan. :)

woensdag 21 april 2010

Het zijn de kleine dingen die 't doen...

Ik had ze stiekem al bijna opgegeven, de Vitelottes. Terwijl de Eerstelingen lustig doorgroeiden gebeurde er steeds maar helemaal niets in de bakken met paarse aardappeltjes. Tot vanmorgen! Oke, je moet wel goed kijken, maar ze zijn er echt. Daar kan ik nou helemaal gelukkig van worden he...

zaterdag 17 april 2010

Alles wat groeit en bloeit...

Op de een of andere manier kom ik de laatste tijd niet aan bloggen toe...ik ben een beetje uit m'n ritme, en dat duurt altijd een tijdje voordat alles weer op de automatische piloot gaat. Ik ga ervan uit dat het binnenkort dus weer wat rustiger wordt hier in huis. Gelukkig heb ik wel elke dag tijd om even in de tuin dingen te doen, en de groentjes doen het allemaal prima! Het voordeel van een tijdje niet bloggen is dat je echt verschil ziet tussen de nieuwe foto's en de oude. Zo ziet het er nu zo'n beetje uit:
In het vierkante tuintje zie je vooral de broccoli en de radijsjes, al het andere spul is nog vrij klein. er groeien lente-ui, bietjes, uien, shizo (hoop ik, want die zie ik nog niet), zeekers, parijse worteltjes, snijbiet en afrikaantjes.  In de koude bak (die met dit weer meer een hete bak is) groeien sla, zeekers en rucola. Daarnaast staan de plantjes van vleestomaat, courgette, pattisson, pompoenen en de jonge paarse bloemkooltjes en spruitjes daarin. Ook de Oostindische Kers en de rest van de afrikaantjes staan 's nachts in de bak, omdat het af en toe nog vriest. Met een week of twee kunnen die ook wel gewoon uitgeplant worden.
In de grote bak begint het ook lekker groen te worden, de erwten, sugarsnaps en tuinbonen gaan de lucht in, knoflook wordt ook al best hoog, de pastinaken zijn zelfs al bovengekomen (die zijn errug traag), de raapjes krijgen al lekker wat blad...het groeiseizoen is nu echt begonnen denk ik. 

Van de lollo bionda kan ik binnenkort al wel wat bladeren oogsten denk ik. En de gemengde snijsla duurt waarschijnlijk ook niet meer zo lang. Oogsten is daar meteen uitdunnen, zodat de rest meer ruimte heeft om door te groeien. Vorige week heb ik ook alweer een vak gemengde sla gezaaid in het vierkantje tuintje, en eergisteren nog wat mesclun in een pot. Leek me wel gezellig op de picknicktafel, een pot met sla.
Misschien zijn de radijsjes volgende week ook wel oogstbaar... kan ik sla met radijsjes maken :) Ik ben bang dat de tomaten voorlopig nog uit de winkel moeten komen, want die kunnen pas in de loop van mei uitgeplant worden. 

De aardappels groeien ook lekker, althans de eerstelingen. sommige potten zijn al tot bovenaan gevuld inmiddels, alleen de hoogste potten/manden nog niet. Ik heb in de grote SFG ook nog twee vakken uitgegraven en daar aardappels gepoot, die beginnen ook al lekker te groeien. Alleen die vittelottes... die schieten geen meter op. Nou is dat wel een later ras dan die eerstelingen, maar ik had inmiddels toch wel hier of daar een blaadje verwacht... nouja, hopelijk komt dat dan nog. Hier een plaatje van een van de aardappelpotten:
Daarnaast ben ik van 't weekend nog creatief bezig geweest met een restant stenen wat er nog lag, en heb ik een kruidentuintje aangelegd. Het is net of het er altijd al hoorde...Ik kon het natuurlijk niet laten om er meteen alles aan kruiden in te zetten wat ik al had, ook de basilicum... en toen ging het natuurlijk de hele week 's nachts vriezen. Nouja, ik heb nog basilicum in de opkweek staan... als ie het niet redt vul ik hem gewoon aan met nieuwe plantjes.
 


maandag 5 april 2010

Slak

Tot nog toe heb ik nog geen slakken ontdekt in de verhoogde bedden, hoewel ik had gedacht dat ze na het planten van de jonge sla wel in grote getalen zouden komen. Nou heb ik ze ook "beveiligd" met koperdraad rondom, dus misschien werkt dat inderdaad zo goed als men zegt. Alleen m'n koude bak had ik nog niet bekoperd... en daar zaten ook nog wat kieren tussen de rand van het bed en de onderkant van het kasje.... en vanmorgen heb ik dus een naaktslak betrapt die m'n laatste overlevende paarse bloemkool een kopje kleiner aan het maken was... het was al zo'n mooi plantje, had al wel drie echte bladeren, en deed het harstikke goed. En nu is alleen nog een half kiemblad over. Ik hoop dat hij al genoeg wortels heeft aangemaakt om toch door te groeien, maar ik heb er een hard hoofd in. Gelukkig had ik laatst binnen al weer nieuwe zaadjes gezaaid, en met het mooie weer groeien die vast ook heel snel uit tot echte bloemkoolplantjes. En de koude bak is nu tochtdicht en bekoperdraad. En die slak? Die is ritueel in een bak met zout gegaan. No Mercy!